Havaalanı Yapılacak
Orduya havaalanı konusunda ilk soru önergesinin 1970 yılında Ferda Güley tarafından verildiği belirtilmektedir. Halbuki meclis tutanaklarından bizim ulaştığımız bilgilerde konu hakkında ilk soru önergesinin dönemin Adalet Partisi Ordu Milletvekili Şadi
Havaalanı Yapılacak
Adnan Yıldız
Çalışmaları devam eden Ordu-Giresun havaalanı projesi deniz üzerine yapılan dünyanın üçüncü havaalanı olmasının yanında aynı zamanda uğruna verilen mücadele bakımından da farklıdır.
Kolay değil yaklaşık yarım yüzyıla yakın süren bir mücadelenin sonucudur bu proje.
Geçtiğimiz yıllarda gerek yerel gerek ulusal basında Ordu-Giresun havaalanının tarihi sürecine dair yayınlanan bilgilerde bunu görmek mümkündür.
Ancak bu bilgilerden bazılarının düzeltilmesi de gerekmektedir.
Mesela, bu bilgilerde Ordu’ya havaalanı konusunda ilk soru önergesinin 1970 yılında Ferda Güley tarafından verildiği belirtilmektedir. Halbuki meclis tutanaklarından bizim ulaştığımız bilgilerde konu hakkında ilk soru önergesinin dönemin Adalet Partisi Ordu Milletvekili Şadi Pehlivanoğlu tarafından 9 Mart 1967 tarihinde sözlü olarak verildiği görülmektedir. Ancak önergenin görüşüldüğü anda Şadi Pehlivanoğlu mecliste hazır olmadığından öneriye cevap verilmemiştir. 22 Mart 1967 tarihinde ise önergesini geri çekmiştir. Çünkü Kalkınma Planı içerisinde havaalanına yer verilmeyince önergenin bir anlamı kalmamıştır.
Bu detayın pek fazla bir önemi yok gibi görünmekle beraber Şadi Pehlivanoğlu’nun da bu Ordu-Giresun havaalanının tarihçesinde yer alması bir hakkın teslimi bakımından bizce önemlidir.
Ordu’ya havaalanı konusunun tarihine ait bizim ulaşabildiğimiz diğer bilgiler ise şu şekildedir.
Şadi Pehlivanoğlu’nun önergesinden önce havaalanı konusunda aslında ilk ciddi teşebbüs 1964 yılında gerçekleşmişti. Bayındırlık Bakanı CHP Ordu milletvekili Arif Hikmet Onat, 7 Mart 1964 tarihinde Ordu Devlet Hastanesinin yeni binasının açılışını yapmak üzere Sağlık Bakanı Dr. Kemal Demir’le birlikte Ordu’ya gelmişti. Arif Hikmet Onat Ordu’da bulunduğu süre içerisinde şehrin meseleleri hakkında Gürses Gazetesi’ne verdiği beyanatında havaalanının da bir an önce yapılacağını söylemiş ve gazete de manşetinden haber yapmıştı.
Arif Hikmet Onat’ın açıklaması şu şekildeydi.
“ Melet ve Turnasuyu ırmakları arasındaki düzlükte vilayetimizle komşu Giresun’un ortaklaşarak faydalanılacak havaalanı projesinin artık gerçekleşmek üzere olduğunu söyleyebiliriz. Bu hususta Ulaştırma Bakanlığı ve Planlama Dairesi ile mutabakat halindeyiz. Alanın yapılacağı sahayı bu sefer mütehassıslara tetkik ettirdim. Gayet elverişli olduğu neticesine vardık. Havaalanını 12-15 milyon liraya mal edeceğimizi ümit ediyoruz. Zira burada maliyeti düşürecek çakıl ve kum istenilen derecede bol olduğu gibi tesviye güçlük ve külfeti de yoktur.”
Arif Hikmet Onat’ın bu beyanatını verdiği yıllar ise gerek Kıbrıs meselesi gerek koalisyon hükümetinin çalkantıları yüzünden Türkiye Cumhuriyetinin zor yıllarıydı. Nitekim 1965 yılında yapılan seçimler sonucunda hükümet de değişmişti. Ancak Ordu’ya havaalanı meselesi halen devam etmekteydi.
Bu yıllarda da bir gelişme olmaması üzerine bu defa 3 Nisan 1970 tarihinde CHP Ordu milletvekili Ferda Güley Ulaştırma Bakanı Nahit Menteşe’nin cevaplaması isteğiyle şu şekilde bir yazılı önergeyi meclise sunmuştu.
“Millet Meclisi Başkanlığına
Aşağıdaki sorumun Ulaştırma Bakanı tarafından yazılı olarak cevaplandırılmasına delâlet buyrulmasını saygı ile dilerim. 3 . 4 . 1970
Ordu Milletvekili
Ferda Güley
Soru :
İstanbul - Ankara - Samsun – Trabzon hava trafiğinde Ordu - Giresun illerine ait yolcu kapasitesi % 70 - 75 seviyesinde olduğu halde bu iki il için müşterek dahi olsa bir hava alanı mevcut bulunmadığından halk acele ihtiyaç hallerinde Samsun ya da Trabzon'a gitmek zorunda kalmakta ve bu suretle hem munzam bir masrafı karşılamak, hem de vakit kaybını göze almak gerekmektedir. Evvelce Ordu'da yaptırılan hava alanı etüdü olumlu sonuç vermemiş bulunmakla beraber, daha ciddî bir inceleme sonunda ileri sürülen teknik güçlüklerin bertaraf edileceği ileri sürülmektedir. Bakanlık bu hususta ne düşünmektedir?.
Ferda Güley’in Ulaştırma Bakanlığına bu şekilde sorduğu havaalanı ile ilgili sorusunun cevabı ise Nahit Menteşe tarafından 22 Mayıs 1970 tarihinde şu şekilde cevaplandırılmıştı.
“Samsun ve Trabzon Hava alanları bu bölge halkının uçak seferlerinden faydalanmasında geniş ölçüde hizmet etmektedirler. Ordu'nun Trabzon'a olan karayolu mesafesi 197 Km. dir. Ve Samsun'a uzaklığı ise, 164, Km. dir. Ordu'da yeni bir meydan inşaası halinde ekonomik seyir irtifaları nisbeten yüksek ve süratleri daha fazla olan büyük tip uçakların çok sık bir zaman aralığı ile uçmaları, havayolu işletmeciliği için ekonomik olarak mütalâa edilmemekte ve malî yönden zararlı neticeler vermektedir. Esasen, İkinci Beş Yıllık Kalkınma Plânında, Ordu'da hava alanı yapımını tazammun eden her hangi bir proje yer almamakta ve bu iş için tahsisat bulunmamaktadır.
Keyfiyeti saygılarımla arz ederim.
Nahit Menteşe
Ulaştırma Bakanı”
Ulaştırma Bakanlığının cevabından da anlaşılacağı üzere Ordu’ya havaalanı meselesi bir başka bahara kalmıştı ama ümitler tükenmemişti.
Nitekim 22 Eylül 1970 tarihinde Başbakan Demirel Ordu’ya geldiğinde konu bir kez daha açılacaktı. Demirel’in Ordu ziyaretinde belediye meydanında müthiş bir kalabalık toplanmıştı. Kalabalık Ordu’ya rafineri istiyordu. Havaalanı ise miting alanında hiç gündeme gelmemişti. Mitingden sonra partililer ve şehrin ileri gelenleri Gülistan Gazinosunda verilen yemekte bir araya gelmişlerdi. Yemekte havaalanı meselesi de konuşulmuş Başbakan Demirel de olumlu yaklaşmıştı. Hepsi bu kadardı. Ama özellikle basın aracılığıyla umutlar yine yeşertilmişti. Ve daha sonraki yıllarda da gerek Ordu milletvekilleri gerek Giresun milletvekilleri bu umudu hep diri tutmuşlardı.
22Temmuz 2011 tarihinde ise umutlar meyvesini vermiştir.
Umuyoruz ki, 2014’ten sonra ise her uçuşumuzda emeği geçenleri minnetle yad edeceğiz…
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.