Kabakdağında Turizm Etkinlikleri
Fatsadan başlayıp sırasıyla Çamaş, Gürgentepe, Gölköy-Ulugöl, Mesudiye, Yeşilce Beldesi, Çambaşı Yaylasında konaklama yaptıktan sonra Kabadüz, Kurul Kalesi, Boztepe, Perşembe, Yason, Bolamandan tekrar Fatsaya dönüş şeklinde. Diğeri ise Yeşil Tur 2ad
Fatsa ilçesine bağlı Kabakdağı köyünde eko turizm her geçen gün gelişiyor.
1877 Osmanlı-Rus Savaşı’ndan sonra kurulan ve kendine özgü sivil mimari yapıları, yöresel yemekleri ve eğlence kültürü ile Karadeniz bölgesinde farklı bir yapıya sahip olan Kabakdağı köyü, Ordu’da eko turizme öncülük ediyor.
Kabakdağında Turizm Etkinlikleri
Kabakdağı köyünde 2001 yılından beri uygulanan organik tarım ve 2010 yılında başlatılan eko turizm çalışmaları meyvelerini vermeye başladı.
Vali Orhan DÜZGÜN, Kültür varlıkları ve organik tarım yönünden zengin bir konuma sahip olan Kabakdağı köyünün eko turizme kazandırılması amacıyla başlatılan çalışmaların sonucunda Kabakdağı köyünde eko turizmde gelinen noktanın sevindirici olduğunu söyledi.
2010 yılı Nisan ayında Ordu’ya davet ettiği Çevre ve Kültür Değerlerini Koruma ve Tanıtma Vakfı (ÇEKÜL) Başkanı ve Tarihi Kentler Birliği Danışma Kurulu Başkanı Prof. Dr. Metin SÖZEN ile birlikte Kabakdağı köyüne giderek, eko turizm çalışmalarını başlattıklarını belirten
Vali Orhan DÜZGÜN, “Kabakdağı köyü, turizme açılmak için son derece elverişli imkanlara sahip. Burayı eko turizme kazandırmak için birtakım çalışmalar yaptık. Kabakdağı’nın yolunu asfalt yapmak suretiyle burayı daha kolay ulaşılabilir bir yer haline getirdik. Kabakdağı’ndaki tescilli binaların restorasyonunun yapılmasını sağlamak amacıyla bina sahiplerinin Kültür ve Turizm Bakanlığına başvurmalarını sağladık.
Köy meydanında bulunan camiinin tarihi dokuya uygun olarak kesme taşlardan yapımı tamamlanmak üzere. Tamamlanmakta olan caminin bulunduğu köy meydanı için bir çevre düzenleme projesi uygulanacak. Kabakdağı’ndaki eski ilkokul binasının restore edilerek, misafirhane ya da yeme-içme mekanı olarak kullanılmasını arzu ediyoruz.
Köyde bulunan tarihi evlerin pansiyon olarak kullanılmasını teşvik ettik. Davetimiz üzerine Temmuz ayında ilimizi ziyaret eden 10 Arap ülkesinin diplomatlarını Kabakdağı köyüne getirerek, buradaki otantik yapıyı ve eko turizm potansiyelini kendilerine tanıttık.” dedi.
Kabakdağı köyünde eko turizm faaliyetlerini sürdüren ve yöreye yerli ve yabancı turistlerin gelmesini sağlayan turizmci Güven ÖZEL, Dünya’nın değişik ülkelerinden ve Türkiye’nin değişik illerinden insanların Kabakdağı köyünde geldiğini söyledi. Kabakdağı köyündeki eko turizm faaliyetleri kapsamında hafta sonları Cumartesi günleri ‘Yürüyüş Grupları’, Pazar günleri de ‘Sarı Tur’ adıyla çeşitli aktiviteler düzenlediklerini belirten Güven ÖZEL, “Bir yıldan buyana yapmakta olduğumuz bu aktivitelere yerli turistlerin yanında, Avrupa ve Arap ülkelerinden yabancı turistler katılıyor. Her hafta 30 ila 60 kişi arasında turist ağırlıyoruz. 1 yıldan buyana düzenli olarak bu etkinlikleri yapıyoruz. Konaklama Kabakdağı köyündeki eski tarihi evlerde yapılıyor.
Köydeki 5 ev pansiyon şeklinde bu iş için hazırlandı. Bu evlerde 40-50 kişi konaklayabiliyor” dedi.
Kabakdağı köyüne gelen yerli ve yabancı turistlere yöresel yemeklerin sunulduğunu ifade eden ÖZEL, “Köye gelen turistlere yöreye özgü düğünlerde oynanan ve ‘32 gayda’ adı verilen oyunları animasyon şeklinde sunuyoruz. Haftanın 7 günü süren aktiviteye düzenleniyor” şeklinde konuştu.
Ordu ilinin genelini tanıtmak amacıyla çeşitli turlar düzenlediklerini belirten Güven ÖZEL şunları kaydetti; “2 çeşit tur düzenliyoruz. Bunlardan birisi ‘Yeşil Tur 1’ adını verdiğimiz ve Fatsa’dan başlayıp sırasıyla Çamaş, Gürgentepe, Gölköy-Ulugöl, Mesudiye, Yeşilce Beldesi, Çambaşı Yaylası’nda konaklama yaptıktan sonra Kabadüz, Kurul Kalesi, Boztepe, Perşembe, Yason, Bolaman’dan tekrar Fatsa’ya dönüş şeklinde. Diğeri ise ‘Yeşil Tur 2’adını verdiğimiz ve Fatsa’dan başlayıp Aybastı- Perşembe Yaylası, Reşadiye, Niksar-Çamiçi, Akkuş, Ünye’den tekrar Fatsa’ya dönüş şeklindedir. Ayrıca, ‘walk in river’ adını verdiğimiz 3,5 saatlik bir dere içi gezi parkurumuz var. Burada tarihi su değirmenlerini, bitki örtüsünü, sudaki canlıları görme ve fotoğraflama imkanı sunuyoruz.”
Kabakdağı köyünde organik tarım yapıldığını da kaydeden Vali Orhan DÜZGÜN, “Köyde organik fındık, meyve sebze üretimi ve satışı yapılıyor. Hatta İzmir Organik Pazarı’na organik fındık ve meyve gönderiliyor. Bu çalışmalarla eko turizmin bir parçası olarak gördüğümüz organik tarım çalışmaları birlikte yürütülüyor. Kabakdağı köyü, tarihi meydanının yapılması ve tarihi evlerin restorasyonuyla birlikte eko turizm için cazibe merkezi haline gelecek” diye konuştu.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.