Kentsel Dönüşüm Anlatıldı
Deprem kuşağı üzerinde yer alan ülkemizin, Kuzey Anadolu fay hattı doğu sınırımızdan başlayıp batı sınırımıza kadar devam etmektedir. Nüfusumuzun ve ülke zenginliğimizin çok büyük bir bölümü bu alanda yer almaktadırdiyen Çevre ve Şehircilik il Müdürü Hü
Ordu Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından, kentlerin güvenli ve yaşanabilir hale getirilmesi amacıyla çıkartılan 6306 sayılı kanun ve uygulamaları ile ilgili bilgilendirme toplantısı düzenlendi.
Kentsel Dönüşüm Anlatıldı
Tesk Otel’de gerçekleştirilen toplantıya, Vali Vekili ömer ADAR, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Kentsel Dönüşüm ve Altyapı Hizmetleri Genel Müdürlüğü Daire Başkanı Zeynep AFŞEÖREN, Belediye Başkan Yardımcısı Ergun ALAYBEYOĞLU, İl Genel Meclis Başkanı Engin TEKİNTAŞ, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Selami AYDIN, İl Özel İdaresi Genel Sekreter Yardımcısı Namık UZUNLAR, Çevre ve Şehircilik il Müdürü Hüseyin ÖZTÜRK, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan Uzman Hasan ÇOLAKOĞLU, Elektrik-Elektronik Mühendisi Ali KİŞİ, İnşaat Mühendisi Şule ÖZARI, Jeoloji Mühendisi Selen ÇELİK KADIOĞLU ve Jeofizik Mühendisi Selçuk İNAL, mimar, mühendis ve müteahhitler katıldı.
“Yapılaşmada Ciddi Sorunlarla Karşı Karşıyayız”
Ordu Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından, kentlerin güvenli ve yaşanabilir hale getirilmesi amacıyla çıkartılan 6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun ve uygulamaları ile ilgili düzenlenen bilgilendirme toplantısında söz alan Vali Vekili ömer ADAR, ”Bugün yapılaşmada altından kalkamayacağımız ciddi bir sorunla karşı karşıya kaldıysak, son 40-50 yılın vurdum duymazlığının bir sonucudur.Tam anlamıyla bir kentsel dönüşüm sağlayabilmek için 350-400 milyar dolar civarında bir kaynak gerekiyor” diye konuştu.
“İlimizdeki Çarpık Yapılaşmayı Sona Erdirmeliyiz”
“Büyükşehirlerimizde başlatılan kentsel dönüşüm çalışmaları için TOKİ’nin çok güzel çalışmaları oldu. Ordu ili de büyükşehir statüsüne kavuştu. Ümit ediyorum, kentsel dönüşümün güzel örneklerini kendi ilimizde de görürüz” diyen Vali Vekili ömer ADAR, ”Bu toplantıda arkadaşlarımız özellikle afete maruz kalabilecek yerlerdeki yapılanmayı bizlere anlatacaklar. Biz turizm kenti olma iddiasındayız. İlimizdeki bu çarpık yapılaşmayı bir an önce sona erdirmemiz lazım” şeklinde konuştu.
“Her Türlü Yapı Planlı ve Kontrol Dahilinde Yapılmalı”
Dereler üzerinde yapılan yapılaşmalara da dikkat çeken Vali Vekili ömer ADAR, kırsal kesimde evlerin derelerin kapatılarak üstüne yapıldığını belirterek, her türlü yapının planlı ve kontrol dahilinde yapılması gerektiğini ifade etti.
Çevre ve Şehircilik il Müdürü Hüseyin ÖZTÜRK, 6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun ve buna bağlı olarak çıkarılan uygulama Yönetmeliği'nin daha iyi anlaşılması ve kamuoyunda oluşan bilgi kirliliğinin önlenmesi amacıyla bu toplantının düzenlendiğini söyledi.
“Binalar Niteliksiz,Dayanıksız”
“Deprem kuşağı üzerinde yer alan ülkemizin, Kuzey Anadolu fay hattı doğu sınırımızdan başlayıp batı sınırımıza kadar devam etmektedir. Nüfusumuzun ve ülke zenginliğimizin çok büyük bir bölümü bu alanda yer almaktadır”diyen Çevre ve Şehircilik il Müdürü Hüseyin ÖZTÜRK, ”Ülkemiz, sadece deprem sonucu değil, sel, heyelan gibi diğer afetlerde de çok ciddi yapısal hasarlar görmüştür. Son 60 yılda bu hasarların %61'inin deprem, %15'inin heyelan ve %14'ünün ise su baskınından meydana geldiği görülmektedir. Son 20 yılda yaşanan afetlerde meydana gelen can kayıpları, ağır hasarlı ya da yıkılan bina sayısı, yapı stoğumuzun niteliksiz, dayanıksız olduğunu göstermektedir. Bunun yanında kaçak yapılaşmalarda da çok ciddi can ve mal kaybı meydana geldiği görülmüştür” şeklinde konuştu.
“Değişen Yaşam,Değişen Kentler, Kentsel Dönüşüm”
Çevre ve Şehircilik il Müdürü Hüseyin ÖZTÜRK, ”Ülkemizde bulunan yaklaşık 19 milyon konutun, 14 milyonunun 2000 yılından önce inşa edildiği düşünülürse, afetler sonucu bir daha can kaybı yaşanmaması için afet riski altındaki alanlar ile bu alanlar dışındaki ömrünü tamamlamış, fen ve sanat kurallarına aykırı yapılmış, mühendislik hizmeti almamış ve riskli yapı diye tabir ettiğimiz yapı sınıfının, sağlıklı ve güvenli yaşam çevrelerine dönüştürülmesinin gerekliliğini ortaya çıkarmıştır. Bu amaçla, kentsel gelişmenin, toplumsal, ekonomik ve mekânsal olarak yeniden ele alındığı ve kentlerdeki sorunlu alanların sağlıklı ve yaşanılabilir hale getirilmesi için proje üretilmesi ve uygulama yapılması amacıyla kamuoyunda 'KENTSEL DÖNÜŞÜM' olarak bilinen '6306 sayılı Afet Riski Altındaki AlanlarınDönüştürülmesi Hakkında Kanun' 31.05.2012 tarihinde Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe girmiştir”dedi.
Konuşmaların ardından, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Kentsel Dönüşüm ve Altyapı Hizmetleri Genel Müdürlüğü Daire Başkanı Zeynep AFŞEÖREN, Uzman Hasan ÇOLAKOĞLU, Elektrik-Elektronik Mühendisi Ali KİŞİ, İnşaat Mühendisi Şule ÖZARI, Jeoloji Mühendisi Selen ÇELİK KADIOĞLU ve Jeofizik Mühendisi Selçuk İNAL, 6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun ve uygulamaları ile ilgili bir sunum yaptı.
Toplantı, soru-cevap bölümünün ardından sona erdi.
6306 Sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun kapsamında yaptırılacak "Riskli Yapı" tespiti ve diğer uygulamalar hakkında bilinmesi gereken önemli hususlar ise şöyle:
• Riskli yapı tespiti yaptırmak isteyenlerin, bakanlığımızca ilimizde yetkilendirilen; Ordu Belediye Başkanlığı, İl Özel İdaresi, Ordu Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ve AR-FEN Yapı Denetim, Baytek Yapı Denetim, OR-Gİ Yapı Denetim firmalarından herhangi birine, dilekçe ile başvuruda bulunmaları ve başvuru dilekçesine kimlik belgesinin fotokopisi ve tapu belgesinin fotokopisini eklemeleri gerekiyor.
• Riskli yapı tespitini Çevre ve Şehircilik müdürlüğünde yaptırmak isteyenlerin; tespit bedelini bakanlık döner sermaye hesabına yatırmaları, (örneğin 1000 m2 inşaat alanı olan bir yapı için fc2000 tespit bedeli yatırılması gerekmektedir.) Tespit bedelinin yapı toplam inşaat alanı üzerinden müdürlüğümüzce hesap edilebilmesi için yapı ruhsatına esas mimari ve statik projelerin ilgili belediyesinden temin edilerek Çevre ve Şehircilik müdürlüğüne teslim edilmesi gerekiyor.
• Riskli olduğu tespit edilen yapıların 60 (altmış) günden az olmamak üzere süre verilerek yıktırılması gerekiyor.
• Verilen süre içerisinde yıktırılmayan riskli yapıların insandan ve eşyadan tahliyesi ve yıktırma işlemleri ise mülki amirler tarafından yapılacak.
• Hak sahiplerinin,Çevre ve Şehircilik Bakanlığı anlaşmalı olduğu bankalardan veya bakanlığın dönüşüm projeleri özel hesabından kredi kullanabilecek, kredi kullananlara bakanlar kurulunca belirlenen oranlarda faiz desteği verilebilecek.
• Riskli yapıların maliklerine tahliye tarihinden itibaren bakanlıkça kararlaştırılacak aylık kira yardımı yapılabileceği, kira yardımının en çok aylık 600'TL’yi, yardım süresi ise 18 ayı geçemeyeceği, aynı kişiye hem kira yardımı ve hem de faiz desteği yapılamayacak, kira yardımından faydalananların faiz desteğinden, faiz desteğinden faydalananlar ise kira yardımından faydalanamayacak.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.