Kurul'da kazıya devam ediliyor

Kurul'da kazıya devam ediliyor

18 Haziran 2013 tarihinde yeniden başlanan ve Temmuz son haftasına kadar devam edecek olan kazı çalışmalarını Gazi Üniversitesi Arkeoloji Bölümü öğrencileri yürütüyor. İlk olarak 20 Ağustos 2010 tarihinde başlayan kazı çalışmalarında bugüne kadar depo oda

Vali Kenan ÇİFTÇİ, Kurul Kalesi’nde 2010 yılında başlayan ve bu yıl da devam eden kazı çalışmalarını yerinde inceledi.

 

Kurul'da kazıya devam ediliyor

 

 

Beraberinde İl Kültür ve Turizm Müdürü Erkan GÜLDEREN, Müze Müdürü Neşe ÖNCÜL ve basın mensupları ile birlikte il merkezine 13 kilometre uzaklıktaki Bayadı Köyü sınırları içinde yer alan antik yerleşim alanı Kurul Kalesi’ne giden Vali Kenan ÇİFTÇİ, kazı çalışmalarını yürüten Gazi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Süleyman Yücel ŞENYURT'tan bilgi aldı.

 

Vali Kenan ÇİFTÇİ, Kurul Kalesi’nde yapılan kazı çalışmalarının yapıldığı bölümleri tek tek gezerek bilgi aldı ve buranın ilgi odağı haline geleceğine vurgu yaptı.

 

“Anadolu’nun Her Tarafı Tarih ve Medeniyet Kokuyor”

 

Vali Kenan ÇİFTÇİ, Kurul Kalesi’nde yapılan kazı çalışmaları ile ilgili yaptığı açıklamada, Anadolu’nun her tarafı, eski medeniyetlerin yaşamış olduğu yerler, tarih ve medeniyet kokan yerler. Ordu’da ve Fatsa’da olmak üzere iki yerde güzel çalışmalar yapılıyor” dedi.

 

“Kurul Kayası Ordu Turizmine Artı Bir Değer Katacak”

 

 

“Kurul Kalesi, 2100 yıllık geçmişi olan ve araştırılması gereken bir yer. Bunun etraflıca ortaya çıktıktan sonra ilimize turizm yönünden çok büyük katkısı olacak” diyen Vali ÇİFTÇİ, Ordu’da turizm değerlerinin çok fazla olduğunu, yapılan kazı çalışmalarının da turizme artı bir değer katacağına dikkat çekti.

 

“Buradaki Yapılar Bize Işık Tutacak, Önümüzü Açacak”

 

 

Konuşmasında, Gazi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Süleyman Yücel ŞENYURT ve ekibine çalışmalarından dolayı teşekkür eden Vali ÇİFTÇİ, “İlimiz, ülkemiz, dünya adına bu medeniyetlerin ortaya çıkarılması ve bütün geçmiş medeniyeti merak edenlerin beğenisine sunulması çok önemli. Burasının çok ciddi manada turist çekeceğine inanıyorum. Buradaki yapılar, medeniyet ve onların değerleri ortaya çıktıkça bize de ışık tutacak, belki de bazı konularda önümüzü açacaktır” diye konuştu.

 

“Kamulaştırma İle İlgili Destek Verilecektir”

 

Kamulaştırma çalışmaları ile ilgili olarak ta, gereken 250 bin TL desteğin verileceğini belirten Vali ÇİFTÇİ, ”Kurul Kalesi’nde yapılan çalışmalar, bu ekonomik katkılarla daha hızlı, daha seri bir şekilde gün yüzüne çıkacaktır” şeklinde konuştu.

 

Gazi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof.Dr.Süleyman Yücel ŞENYURT ise konuşmasında,”Sayın valimizin desteğini hissederek çalışmak, bizi daha heyecanlandırdı ve motivasyonumuzu artırdı. 4 yıldır kazı çalışmalarımız devam ediyor. 20 arkeolog, 30 işçi ile beraber yaklaşık 50 kişilik bir ekiple çalışıyoruz. Kurul Kalesi’nde esas ana mekanları açığa çıkardık. Bundan sonraki kazılar daha çok restorasyon ağırlıklı ve açığa çıkardığımız mimari yapıların onarımına yönelik çalışmalar olacak” dedi.

 

Ordu’nun doğa ve deniz turizmi ile değil, yeşilliğin altında saklanıp günümüze kadar kalmış tarihsel zenginliğini de göstermeye başladığını söyleyen Prof.Dr.Süleyman Yücel ŞENYURT, ”Kurul Kalesi, M.Ö. 1. yüzyıl başlarında Kral 6. Mitridat dönemindeki en son yerleşim yeri. O dönemde kale yakılarak ele geçirilmiş ve ondan sonra burada yerleşim olmamış. Yerleşimin başlangıcıyla ilgili en az bir 300 yıl geriye gittiğimiz zaman günümüzden 2500 yıl öncesine M.Ö. 500'lere kadar uzanan arkeolojik buluntulara rastladık. Ama şu anda açığa çıkardığımız mimari kalıntılara baktığımız zaman 6. Mitridat döneminin burada yaşanmış olduğunu biliyoruz. Burada yapılacak çalışma, Ordu'nun tarihine, kültürüne ve turizmine ışık tutacak bir çalışma olacaktır” diyerek, “Sayın valimizin desteğini çok açık bir şekilde gördük. Kendisine bir kez daha teşekkürlerimi sunuyorum” şeklinde konuştu.

 

18 Haziran 2013 tarihinde yeniden başlanan ve Temmuz son haftasına kadar devam edecek olan kazı çalışmalarını Gazi Üniversitesi Arkeoloji Bölümü öğrencileri yürütüyor. İlk olarak 20 Ağustos 2010 tarihinde başlayan kazı çalışmalarında bugüne kadar depo odaları, kale giriş kapısı, sikkeler, ok ucu, tanrı ve tanrıça büstleri, dinsel ve kültürel alanlar bulundu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.