Lisanslı Depoculuk Başladı

Lisanslı Depoculuk Başladı

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) ve Ordu İl Özel İdaresi’nin ortaklığıyla kurulan ve Türkiye’nin ilk lisanslı depoculuk şirketi olan Lisanslı Depoculuk A.Ş. (LİDAŞ), Ünye'nin Yüceler köyünde kurulan 25 bin ton kapas

Fındık fiyat politikasının oluşmasında olumlu katkı sağlayacak olan ve yıllardır üzerinde konuşulan “Lisanslı Depoculuk” uygulaması hayata geçirildi.

 

Lisanslı Depoculuk Başladı

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) ve Ordu İl Özel İdaresi’nin ortaklığıyla kurulan ve Türkiye’nin ilk lisanslı depoculuk şirketi olan Lisanslı Depoculuk A.Ş. (LİDAŞ), Ünye'nin Yüceler köyünde kurulan 25 bin ton kapasiteli tesiste üreticiden ilk fındık alımını yaptı.

Lisanslı Depoculuk A.Ş (LİDAŞ) tarafından gerçekleştirilen fındık alım programına, Vali Orhan DÜZGÜN, Ünye Kaymakamı Mustafa DEMİR, Belediye Başkanı Ahmet ARPACIOĞLU, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Selami AYDIN, İl Özel İdare Genel Sekreter yardımcısı Namık UZUNLAR, Ünye İlçe Tarım Müdürü Yetkin ESEN, Ünye Ticaret Borsası Başkanı Osman ATİK, Ünye Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Hasan ŞİMŞEK, Ünye Ziraat Odası Başkanı İsmail ŞİRİN, İl Genel Meclisi Üyesi Fahri ŞAHİN, Ulusal Fındık Konseyi Başkan Vekili Onur ŞAHİN, LİDAŞ Ünye Depo Müdürü Şenol KÖKSAL katıldı.

Vali Orhan DÜZGÜN, LİDAŞ firması ve Ünye Ticaret Borsası arasında imzalanan protokol gereğince, Ünye Ticaret Borsası tarafından, depoya bırakılacak olan fındığın analizinin ve randıman tespitinin yapılması amacıyla, ilk etapta fiziki analizin yapılacağı laboratuarı ziyaret ederek, yetkililerden bilgiler aldı.

İçişleri Bakanı İdris Naim ŞAHİN’in de yakın ilgi ve takibiyle fındık ürününde “Lisanslı Depo” kurma çalışmalarının tamamlandığını belirten Vali DÜZGÜN, ”Sayın Bakanımızın yakın ilgisi ve takibi olmasaydı belgeleri almak ve bu depoyu faaliyete geçirmek birkaç ayımızı daha alırdı” dedi.

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından Ünye Ticaret Borsasına Lisanslı Depoculukla ilgili hazırlanan ‘Yetkili Sınıflandırıcı Belgesi’, İç Ticaret Genel Müdürlüğü tarafından verilen ‘Yetki Belgesi’ ile ‘Lisanslı Depoculuk Lisansı Belgesi’ olmak üzere 3 ayrı belgeyi hayırlı ve uğurlu olmasını dileyerek, Ünye Ticaret Borsası Başkanı Osman ATİK’e teslim eden Vali Orhan DÜZGÜN, daha sonra fındığın aflatoksin, yağ oranı ve asit miktarının bakıldığı kimyasal analiz laboratuarını gezdi. Vali DÜZGÜN, burada yaptığı açıklamada, “Kimyasal analiz laboratuarında, fındık üreticisinin teslim ettiği ürünün hangi ebat ve randımanda olduğu belirleniyor ve üreticiye verilen ürün senedinde belirtiliyor” dedi.

Vali Orhan DÜZGÜN, son olarak mikrobiyoloji analiz laboratuarını da gezdikten sonra Lisanslı Depoculuk A.Ş. (LİDAŞ) firmasına ait fındık alımının yapılacağı depoya geçti. Burada üretici tarafından getirilen ilk fındığın depoya alımının yapılmasının ardından bir açıklama yapan Vali Orhan DÜZGÜN, Türkiye Odalar Borsalar Birliği’nin %49, Toprak Mahsulleri Ofisi’nin % 48, Ordu İl Özel İdaresi’nin de %2 oranında hisse sahibi olduğu LİDAŞ şirketinin geçtiğimiz yıl kuruluşunun tamamlandığını söyledi. 

Dünya’da üretilen fındığın yüzde 70'inin Türkiye'de, bunun da yaklaşık 3'te 1'inin Ordu'da yetiştirildiğini belirten Vali DÜZGÜN, Ordu'nun fındığın başkenti olduğunu ifade ederek şöyle konuştu; "Üreticilerimizin ürünlerini istedikleri zaman satabilmeleri, her türlü yangın, su baskını ve hırsızlık gibi olaylara karşı sigortalı, güvenli bir depoya bırakmaları çok önemliydi. Bu amaçla sayın İçişleri Bakanımızın önderliğinde lisanslı depoculuğun ilimizde faaliyete geçme çalışmalarını hep birlikte yürüttük. Yoğun takipler sonucunda da bugün ilk fındık ürünü depoya teslim edildi." Vali DÜZGÜN, lisanslı depoculuğun açılışı ile ilgili resmi törenin, ileri bir tarihte İçişleri Bakanı Sayın İdris Naim ŞAHİN, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi EKER ile Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati YAZICI'nın katılımıyla yapılacağını da sözlerine ekledi.

“Bugünkü törenimizde amacımız, bütün üreticilerimize, muhtarlarımıza, fındık bahçesi sahiplerine Ünye’deki LİDAŞ depolarında fındık alımının başladığını duyurmak” diyen Vali DÜZGÜN, “Üreticilerimiz, fındık ürünü sahibi olan vatandaşlarımız, buraya ne kadar para ödeyecekleri konusunda da merak içerisindeler. Burada 1 ton fındığın 1 aylık kira bedeli sadece 15 TL olacak. 2 yıla kadar fındıklarını burada muhafaza edebilecekler. Lisanslı depoculuğun önemli faydalarından birisi de başta İstanbul olmak üzere Türkiye’nin pek çok yerinde Ordulu hemşerimiz var. Bu hemşerilerimiz, fındık toplama sezonunda Ordu’ya gelerek, fındıklarını toplayıp, hemen satarak geri gidiyorlar. Böyle güvenli, sağlıklı bir deponun olması, onlar adına da son derece önemli. Vatandaşlarımızın buraya güven içerisinde, her türlü olumsuz koşullara karşı sigortalanmış olan LİDAŞ depolarına fındıklarını bugünden itibaren teslim edebilecekler.” dedi. 


Ünye Ticaret Borsası Başkanı Osman ATİK, ise yaptığı açıklamada, lisanslı depoculuk kapsamında üreticilerden fındık alımına başlanmasının, fındığın geleceği adına çok önemli olduğunu söyledi. Uygulamanın fındık sektöründe yer alan üreticiler başta olmak üzere herkesi yakından ilgilendirdiğini dile getiren ATİK, “lisanslı depoculuk faaliyete geçtiği andan itibaren fındık fiyatını beğenmeyip ürününü bekletmek isteyen üreticiler, bu depolardan iki yıl boyunca yararlanabilecekler. Bu bakımdan lisanslı depoculuk üreticimiz için bir şans” diye konuştu.

”Lisanslı depoculuk yıllardan beri özlediğimiz beklediğimiz bir konuydu” diyen Ünye Ziraat Odası Başkanı İsmail ŞİRİN, “saklamaya yer yok, koymaya yer yok, her gelen ya satmak zorunda ya da emanete vermek zorunda kalıyordu. Artık bunlar geride kaldı. Lisanslı depoculuğun faaliyete girmesi mükemmel bir şey” dedi.

Ulusal Fındık Konseyi Başkanvekili Onur ŞAHİN ise, “6 yıldan beri beklenti içindeydik. Bir şeyin geç olması değil yapılmış olması önemlidir. Önümüzdeki senenin hedefi konulmalıdır. Ordu’daki deponun boşaltılarak tekrar Lisanslı depo olarak faaliyete girmesi gerekir. Burası, Türkiye’de fındık adına ilk lisanslı depodur. Lisanslı depoculuğun ilçemiz olan Ünye’de başlaması Ordulu üreticilerimiz için de bir kazançtır. Önümüzdeki günlerde de Ordu’daki ve Fatsa’daki depoların da bir an önce lisanslı depo olarak faaliyete geçmesi, üreticilerimizin, ziraat odalarının ve ulusal fındık konseyinin bir beklentisidir” diye konuştu. 


Lisanslı Depoculukta sistemin işleyişi ise şöyle olacak: 

LİDAŞ tarafından Ünye’de kiralanan 25 bin tonluk depo, Lisanslı Depoculuk uygulamasının ilk örneğini oluşturmakta. “Yetkili Sınıflandırıcı Lisansı”na sahip olan Ünye Ticaret Borsası’nın laboratuar testi ve sınıflandırmasına tabi tutulan ürün karşılığında LİDAŞ tarafından fındık üreticisine “Ürün Senedi” verilecek.

Bu ürün senedi ile vatandaş fındığını istediği zaman depodan geri alıp satışını yapabilecek. İsterse bu ürün senedini bir başka fındık alıcısına satabilecek. Ürün senedini alan firma ya da ihracatçı senette belirtilen cins ve miktardaki fındığı depodan kendisi doğrudan teslim alacak. Fındığın depoda kaldığı süre için LİDAŞ firmasına aylık cüzi bir kira ödenecek.

Önümüzdeki birkaç yıl içerisinde “Elektronik Ürün Senedi” uygulamasına geçilerek, elektronik ortamda da ürünler alınıp, satılabilecek.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum