Mikro Finasçılar Orduda

Mikro Finasçılar Orduda

AKGÜL, “Ordu merkezde çalışmalarını sürdüren mikrofinans programı 410 dar gelirli bayana ulaşmış olup, 360 üyemiz kredilerini almışlardır. 360 üyeye toplamda 600 bin TL kredi verilmiştir. Geri dönüşüm oranında %100 başarı sağlanmıştır” diye konuştu.

Mikro Finasçılar Orduda

 

Dar gelirli kadınların üretim hayatına katılmalarını sağlamak, işsizliğin ve fakirliğin azaltılmasına katkıda bulunmak, yoksulluğun onurlu bir şekilde ve bir üretim

faaliyetinde bulunarak azaltılmasına yönelik finansal destek sağlamak amacıyla Nobel Barış Ödülü sahibi Prof.Dr.Muhammed YUNUS’un öncüsü olduğu Grameen Trust ve Türkiye İsrafı Önleme Vakfı(TİSVA) işbirliğiyle 2003 yılından itibaren Türkiye’de uygulamaya konulan Türkiye Grameen Mikrofinans Programı (TMGP), Ordu’da uygulanıyor.

 

Türkiye Grameen Mikrofinans Programı’nın uygulayıcısı TİSVA Başkanı Prof.Dr.Aziz AKGÜL, Vali Kenan ÇİFTÇİ’yi ziyaret ederek, Türkiye Grameen Mikrofinans Programı çalışmalarıyla ilgili bilgi verdi.

Türkiye Grameen Mikrofinans Programı, 2003 yılında ilk olarak Diyarbakır’da başladı.

2012 yılına kadar 58 bin kadına 138 milyon kredi dağıtıldı. Bugün TGMP 100’den fazla şubede faaliyet göstermektedir.

2013 itibariyle 110.000’dan fazla dar gelirli kadınlara 220 milyon TL’den fazla kredi imkanı sağlanmıştır” dedi.

 

Mikrofinans programının ilçelerde de uygulanacağını söyleyen Prof.Dr.Aziz AKGÜL, “Bölgedeki yoksul ve dar gelirli bayanların kendi imkanlarıyla gelir getirici faaliyetlerde bulunmalarına imkan sağlayan mikro kredi projesi Ordu’da 360 üyeye ulaşmıştır. Bugün Proje kapsamında sektörel bazda çoğunlukla elişi, yöresel el sanatları, yöresel yemek satışı, çeyiz ve doğrudan satış alanlarında kredi dağıtılmıştır. Bölgemizde yeni bir proje olan Mikrofinans projesinin ilçelerde de faaliyetleri sürdürecektir” şeklinde konuştu.

 

Prof.Dr.Aziz AKGÜL, Vali Kenan ÇİFTÇİ’nin 2003 yılında Diyarbakır/Bismil Kaymakamı iken Türkiye Grameen Mikrokredi Programı’nın ilk uygulayıcısı ve yaygınlaşmasına öncülük ettiğini belirterek, “Sayın Valimiz, Diyarbakır’da Bismil Kaymakamı olarak görev yaptığı dönemde Türkiye Grameen Mikrofinans Programı’nın hem ilk uygulayıcısı olmuş, hem de örnek çalışmalarla yaygınlaşmasına öncülük etmiş birisidir. Onun için Sayın Valimizin bu programa katkısı çok büyüktür. İnanıyorum ki, Ordu’daki çalışmalarımıza da önemli destek ve katkıları olacaktır” diyerek, programa sağladığı destek ve katkılardan dolayı Vali Kenan ÇİFTÇİ’ye teşekkür etti.

 

2003 yılında Diyarbakır’ın Bismil İlçe Kaymakamı iken Mikrofinans programı kapsamında TİSVA Başkanı Prof.Dr.Aziz AKGÜL ile birlikte çalışma yürüttüklerini belirten Vali ÇİFTÇİ, “Mikrofinans programının çıkış yeri olan Diyarbakır’da bu programın ilk uygulayıcısı Bismil Kaymakamı olarak ben oldum. Dar gelirli ev hanımlarımıza bu programı tanıtarak, el sanatlarını geliştirmelerini ve ev ekonomilerine katkıda bulunmalarını teşvik ettik. Çokta güzel başarılı sonuçlar aldık ve bu program tüm Türkiye’ye yayıldı. 10 yıldır daha da büyüyerek ve gelişerek, başarılı bir şekilde uygulanıyor. Bu programa büyük emek ve mesai veren TİSVA Başkanı Sayın Prof.Dr.Aziz AKGÜN’e çok teşekkür ediyorum” dedi.

 

Yurt dışından gelen morkoz yönetim kurulu üyesi Julija CAJEVSKAJA da, Mikrofinans bayanlarının ev ekonomilerine kazanç sağlamak amaçlı sosyal işletme hakkında Vali Kenan ÇİFTÇİ’ye bilgi verdi.

 

Ziyarette hazır bulunan Ordu Mikrofinans girişimcileri, ürettikleri otantik yöresel el sanatlarının, Ordu ilinde sürekli ve mikrofinans üyeleri arasında dönüşümlü olarak faaliyetlerini sürdürebilecekleri yer konusunda Vali Kenan ÇİFTÇİ’den kendilerine yardımcı olmalarını istediler.

 

Ziyarette, Morkoz Sosyal İşletmesi Yönetim Kurulu Üyesi Julija CAJEVSKAJA, Samsun Bölge Direktörü Yasin KANDEMİR, Ordu Mikrofinans Şube Müdürü Sevil GÖNÜL, Ordu saha sorumlusu Zeliha KURALAY ALAKUŞ, Ordu mikrofinan girişimci üyeleri Nayile DİBER, Behice ATİNKAYA, Hanife ÖZKAN, Ümmihan ÖZDEMİR, Ordu mikrofinans çalışmasına girişimci destekçisi Aynur ŞAHİN de hazır bulundu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.