ODÜ-EA' DAN 3 BOYUTLU AMELİYAT

ODÜ-EA' DAN 3 BOYUTLU AMELİYAT

Ordu Üniversitesi Eğitim Araştırma Hastanesi Kardiyoloji Anabilim Dalı öğretim üyeleri tarafından Ordu’da ilk defa uygulanan yöntemle 30 yıldır ritim bozukluğu olan hasta 3 boyutlu haritalama yöntemi kullanılarak yapılan ablasyon (yakma) tedavisi Yrd. Doç


Ordu Üniversitesi Eğitim Araştırma Hastanesi Kardiyoloji Anabilim Dalı öğretim üyeleri tarafından Ordu’da ilk defa uygulanan yöntemle 30 yıldır ritim bozukluğu olan hasta tedavi edildi.
 
ODÜ-EA' DAN 3 BOYUTLU AMELİYAT
 
Kateter Laboratuvarı’nda kalpte ritim bozukluğu tedavisinde 3 boyutlu haritalama yöntemi kullanılarak yapılan ablasyon (yakma) tedavisi Yrd. Doç. Dr. Osman Bektaş tarafından ve Başhekim Doç. Dr. Ahmet Kaya’nın 23813desteğiyle gerçekleştirildi.
 
Konuyla ilgili olarak Kardiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Osman Bektaş, “Kalbin normal ritmi dışında herhangi bir düzensizliğe, ritim bozukluğu(aritmi) denir. Kalpteki ritim bozuklukları iyi seyirli olan erken atımlar şeklinde hayati risk taşımayan tarzda olabileceği gibi hayati riski oldukça yüksek bayılmaya hatta ölüme sebep olabilecek ciddiyette de olabilir. Genellikle çarpıntı şikayeti olan hastalarda temel olarak kalp elektrokardiyografisi, ekokardiyografi, kan testleri ve 24 saat hastanın kalp ritmini kayıt cihazları (holter cihazı) ile değerlendirilerek ritim bozukluğunun tipi ya da sebep olabilecek ikincil nedenler ayırt edilmeye çalışılır. Bu tetkiklere rağmen bazen ritm bozukluklarının tanısının konulmasında yetersiz kalınmaktadır. Bu nedenle günümüzde çoğu ritim bozukluklarının tanı ve tedavisinde elektrofizyolojik çalışma(EPS) ve ablasyon (yakma)  işlemi uygulanmaktadır. Bu tedaviyle hastaların bir çoğu uzun yıllar ilaç kullanma zorunluluğundan ve bu ilaçların yan etkilerinden kurtulabilmektedir.” dedi.
 

23814Yapılan bu ameliyatın Ordu’da ilk niteliğinde olduğunu belirten Yrd. Doç. Dr. Osman Bektaş, “Elektrofizyolojik çalışma ve ablasyon için en son teknolojik gelişmelerin ürünü olarak ortaya çıkan üç boyutlu haritalama sistemleri ile kalbin elektrik sisteminin haritası üç boyutlu olarak çıkarılmakta, bu sayede ritim bozukluğu yaratan odak saptanarak daha başarılı bir şekilde yakılmaktadır. Bu yöntem ile 30 yıldır ritim bozukluğu olan bir hasta, 15 yıldır yine ritim bozukluğu olan başka bir hasta ve bunun benzeri komplex aritmisi olan 3 hasta başarılı bir şekilde tedavi edilmiştir.  İşlem sonrası hastaların genellikle 4-5 saat sonra ayağa kalkıp çoğunlukla bir gün sonra da taburcu edilmektedir. Bu yöntemle daha karmaşık aritmiler de başarılı şekilde tedavi edilebilmektedir. Üniversitemiz bu alanda da ilimiz için sağlıkta ilklere imza atmaya devam edecektir. ” şeklinde konuştu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.