OMMO Yılsonu Değerlendirmesi
Şunu söyledik; sicil tasdiknamesinde bir facia var, lütfen bu facianın farkına varın ve çözümü konusunda adımlar atın. Bunu 15, 20 gün önceden söylendi. Bugün söylenseydi bir anlamı olmayacaktı. Sicil tasdiknamesi konusunda TÜRMOB ve Noterler Birliği ilg
Ordu Mali Müşavirler Odası; yıl sonu değerlendirme toplantılarını; 01 Aralık Cumartesi saat :11 00 da Ünye Ticaret Borsa Salonunda , saat 14:00 da Fatsa Belediyesi Kültür Sarayında ve Ordu Merkezde ise 03.12.2012 pazartesi günü saat 14:00 da Oda Toplantı salonunda gerçekleştirdi. Toplantılar da meslek mensupları (Muhasebeci ve Mali Müşavirler ) 2012 yılını değerlendirdi. 2013 yılının ise planını yaptılar.
ORDU MALİ MÜŞAVİRLER ODASI
YILI SONU DEĞERLENDİRME TOPLANTILARINI GERÇEKLEŞTİRDİ
Ordu Mali Müşavirler Odası; yıl sonu değerlendirme toplantılarına 2012 yılında yapılan faaliyetlerin yer aldığı bir video sonumu ile başlandı. Toplantılar da; Oda Başkanı Ertuğrul Yüksel ve Oda Sekreteri Bahadır Baş değerlendirmelerde bulundular.
YÜKSEL: Bağımsız Denetim; konusunda Yeni TTK Hayal Kırıklığı Yarat.
Oda Başkanı Yüksel Konuşmasında şu hususlara değindi.
“Çok değerli çok kıymetli meslektaşlarım. Hepinizi Ordu Mali Müşavirler Odası kurulları adına sevgi ve saygıyla selamlıyorum. Değerli arkadaşlar hoş geldiniz. İzlediğiniz videoda görüldüğü üzere çok yoğun bir 2012 yılı geçirdik. Görüyorsunuz ki eğitimlerle dolu bir 2012 i geride kalmış. Bizim kadar eğitim yapan bir kurum, bir sivil toplum örgütü inanın yoktur. Sizlere katkı sunmak, bilgi paylaşımlarımızı hızlandırmak için eğitimlerin yanında, e posta, internet sitesi ve bülten dergisi ile her yerden sizlere ulaşmaya çalıştık.
2012 yılı bizler için önemliydi. Bir geçiş yılı ama Türkiye için çok daha önemli idi. Türk vergi sistemi için, muhasebe için çok önemli günler yaşadık. Gördük. Bunların en önemlisi 6102 sayılı Türk Ticaret kanunu idi. Önce bu kanunlar için çok güzel rüyalar gördük. Çok iyi şeyler bekledik. Ama başladığımız noktada değiliz şu anda.
6102 sayılı Türk Ticaret Kanunuyla ilgili büyük hayallerimiz vardı. Bunların içerisinde en önemlisi Denetimdi. Yapılan değişiklikler ile Türk Ticaret kanunu adeta içerisini boşalttılar. Mükellef lehine ve iş adamları lehine her şey değiştirildi. Kala kala mali müşavir muhasebecilere külfeti angaryası kaldı. Yasanın ana taşıyıcı kolonları hep aşındırıldı. Dedikki eğer Türkiye dünya birinci liginde oynayacaksa böylesi yasalara ihtiyacı var. Ama Türkiye hesap veremedi. Maalesef Türkiye hesap sorabilir hale gelemedi. Türkiye Denetim istemedi. Şu anda başladığımız noktadan daha kötü bir noktadayız. Eski Türk Ticaret Kanunu bu yeni Türk Ticaret Kanunundan daha öndeydi.
3568 sayılı yasa çıktığında sayımız 22 bin idi. Yıl 2000 yılında 44 bin civarında ve mükellef sayısı da 2 milyon 960 bin civarında idi. Yıl 2012, Mali Müşavir Muhasebeci sayısı 89 bin. Mükellef sayısı da 3 milyon 150 bin civarı. Yani biri aşırı derecede artarken diğeri o derecede artmamış. Biz şunu düşündük; bir kısmımız kayıt tutar, bir kısmımızda denetim yapar. Ama olmadı. Şu anda denetim ile alakalı şunlardan bahsedebiliriz. Denetimde bizimde hakkımız olsun, bu piyasayı Yeminli Mali Müşavirler ve Muhasebeci Mali Müşavirler beraber paylaşsınlar istedik. Ama bir kararname ile kurulan ve bütün yetkileri kendinde toplayan Kamu Gözetim Kurumu bu denetim pastasının tamamını Yeminli Mali Müşavirlere vermek istiyor.
BAŞ: Son 10 yılda 90 bin meslek mensubuyla bir e-dönüşüm başarıldı. Türkiye Cumhuriyetinin e-dönüşümünü Mali Müşavirler başardı. Bu ise Mali Müşavirlerin iş ahlakının sonucudur.
Oda Başkanından sonra söz alan Oda Sekreteri Bahadır Baş ise şu hususlara değindi.
“Bütün meslektaşlarımızı saygı ile selamlıyorum. Öncelikle birkaç hususu sizlerle paylaşmak istiyorum. Kasım ayı içerisinde sicil tasdiknamesi konusunu ilk defa kamuoyu ile paylaştık. Ordu ve Samsun Mali Müşavirler Odaları bir araya geldi, bir rapor hazırladı ve Oda Başkanlarımız bu rapor üzerine basına bir açıklama yaptı. Türkiye de ilk defa iki oda bir araya gelip, ortak bir çalışma yapıp, bunu iki oda başkanı basına deklere ettiler. Şunu söyledik; “sicil tasdiknamesinde bir facia var, lütfen bu facianın farkına varın ve çözümü konusunda adımlar atın. Bunu 15, 20 gün önceden söylendi. Bugün söylenseydi bir anlamı olmayacaktı. Sicil tasdiknamesi konusunda TÜRMOB ve Noterler Birliği ilgili kurumlar nezdinde çalışma yürütüyorlar. Birkaç gün içerisinde durum netleşecektir. Üyelerimizin defter tasdiki konusunda acele etmemelerini öneriyoruz.
E-beyanname, E-bildirgenin gerçekleşme süreci 5 yıl. Devletin öngördüğü süre. Biz bir yıl yüzde 80 başarı elde ettik. 10 senelik dönüşümde Vergi Dairesinde, SGK’da, Ticaret Sicil Memurluğunda, Sanayi İl Müdürlüğünde ne kadar çalışma varsa hepsini mali müşavirler üstlendi. Son 10 yılda 90 bin meslek mensubuyla bir e-dönüşümü başardı. Türkiye Cumhuriyetinin e-dönüşümünü mali müşavirler başardı. Eğer bu sistem bu güne kadar aksamadıysa hiçbirinde bir kaos yaşanmadıysa, hiçbirisi başarısızlıkla sonuçlanmadıysa, bu ne konulan cezalardan ne de yapılan zorlamalardan. Bu sadece Muhasebeci Mali Müşavirlerin iş ahlakından kaynaklanıyor.
Bağımsız Denetim konusunda ise Kamu Gözetim Kurumunun denetim tebliğ taslağına göre TÜRMOB ile işbirliği red ediliyor. TÜRMOB eğitimleri yeterli görülmüyor ve özellikle yeni başlayan Mali Müşavirlerin Denetçi olmasının önü kapatılıyor. TÜRMOB ve Odaların görüşleri dikkate alınmıyor. Biz buna asla seyirci kalmayacağız. Bu süreçte meslek mensuplarının haklarının korunması için nasıl tepki gösterilmesi gerekiyorsa, olayı siyasallaştırmadan meslektaşlarımızın hakkını arayacağız. Denetim pastasından Mali Müşavirlerinde pay alması için çalışacağız.” Dedi.
Oda Sekreteri Bahadır Baş; toplantının son bölümünde meslek mensuplarına Defter Tasdikleri konusunda bir sunun yaptı.
Meslek mensupları arasında karşılıklı görüş alışverişinden sonra, meslek mensupları içerisinde Bağımsız Denetim eğitimlerine katılanlara sertifika verildi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.