Ordu İl Olalı 92 Yıl Oldu

Ordu İl Olalı 92 Yıl Oldu

GÜLDEREN, Ordu’nun il oluşunun 92. yıl dönümü nedeniyle yaptığı açıklamada, ”Ordu, 4 Nisan 1921 tarihinde İl oldu ve bugün il oluşunun 92.yıl dönümünü idrak ediyoruz. Sergi açılışından önce, 1. Mecliste Trabzon milletvekili, 2, 3 ve 4.dönemlerde Ordu Mil

 

Ordu’nun il oluşunun 92.yıl dönümü, İl Kültür ve Turzim Müdürlüğünce düzenlenen bir dizi etkinliklerle kutlandı.

 

Ordu İl Olalı 92 Yıl Oldu

 

Etkinlikler kapsamında ilk olarak Ordu’nun il oluşunda önemli rol oynayan Mebuslardan birisi olan Mehmet Recai Nuri KADIOĞULLARI, mezarı başında ziyaret edildi. Şehir mezarlığında gerçekleştirilen ziyarette İl Kültür ve Turizm Müdürü Erkan GÜLDEREN, Valilik Basın ve Halkla İlişkiler Müdürü Vedat ÖZ, İl Kültür ve Turizm Müdür Yardımcısı Sevim GÜRDAL, Şube Müdürleri Uğur TOPARLAK, Ali GÜNAL, Kütüphane Müdürü Bekir SEÇİL, Arkeolog Yakup ÜNLÜ hazır bulundu.

 

1933 yılında hayatını kaybeden Ordu Savlavı (Mebusu) Mehmet Recai Nuri KADIOĞULLARI için dua okunarak, mezarına çiçekler dikildi.

 

Ordu’nun il oluşunun 92.yıl dönümü etkinlikleri kapsamında mezar ziyaretinin ardından, Ordu’nun il oluşunu hatırlatmak, toplumsal bilinç oluşmasına katkı sağlamak amacıyla ilk kez İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü’nce Taşbaşı Kültür Merkezinde 5 Nisan 2010 tarihinde açılan sergi, bu yıl Ordu Kültü Sanat Merkezi fuaye salonunda yeniden düzenlendi.

 

İl Kültür ve Turizm Müdürü Erkan GÜLDEREN, Ordu’nun il oluşunun 92. yıl dönümü nedeniyle yaptığı açıklamada, ”Ordu, 4 Nisan 1921 tarihinde İl oldu ve bugün il oluşunun 92.yıl dönümünü idrak ediyoruz.

Sergi açılışından önce, 1. Mecliste Trabzon milletvekili, 2, 3 ve 4.dönemlerde Ordu Milletvekili olan Mehmet Recai Nuri KADIOĞULLARI’nın şehir mezarlığında bulunan mezarını arkadaşlarımızla birlikte ziyaret ettik ve kendisini mezarı başında rahmetle ve minnetle bir kere daha andık.

 

Bu arada Ordu’nun il oluşunda katkı veren Mustafa Şükrü Sırrı Bey, Memduh Necdet Bey ve Tunalı Hilmi Bey’e de Allah’tan rahmet diliyoruz” diye konuştu.

 

“4 Nisan 1921’de Liva olarak Meclis kararı çıktı ve 1923 yılında da bugünkü adıyla Ordu şehri ismini de almış oldu” diyen GÜLDEREN, “4 Nisan tarihi Ordu için önemli bir tarihitir. 4 Nisan tarihi unutulmasın istiyoruz. Ordu’nun il oluşunun 90.yılında, Taşbaşı Kültür Merkezinde, Sayın Valimiz Orhan DÜZGÜN’ün katkılarıyla ilk sergimizi açmıştık. 90.yıldan itibaren her yıl bu tarihi Ordululara hatırlatmak için böyle bir faaliyet düzenlemiş olduk” dedi.

 

Ordu 1920 yılına kadar Trabzon Vilayeti'ne bağlı bir kaza iken 04 Nisan 1921 tarih ve 69 sayılı ''Ordu Müstakil Livası Teşkiline Dair Kanunla'' merkezi Ordu olmak üzere Canik Sancağı'na bağlı olan Fatsa ve Ünye kazası da Ordu'ya bağlanmış ve müstakil Ordu Livası teşkil edilmiştir.

 

1923 Yılında ''Sancak'' adı ''Vilayet'' olarak değiştirilerek, bugünkü mülki taksimatta Ordu vilayeti olarak yerini almıştır. 22 Kasım 1920'de TBMM'de 106 sayılı toplantıda görüşülmeye başlandı. (Tutanak Cilt,Sayfa142) 04 Aralık 1920'de ''Müstakil Sancak'' yapıldı. Bu karar, 69 sayılı yasayla 04 Nisan 1921'de yürürlüğe girdi.

 

Fotoğrafların Orijinalleri İçin Tıklayınız

 

 

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.