Ordu İşgücü Piyasası Verileri
Vali DÜZGÜN, yapılan çalışmanın Ordu il genelinde Eylül-Ekim döneminde, 902 işyerinde işverenler ve işveren temsilcileri ile yüz yüze gerçekleştirilen görüşmeler sonunda derlenen verilere dayanarak hazırlandığını ifade etti.
Vali Orhan DÜZGÜN, Ordu Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü İşgücü Piyasası İzleme ve Değerlendirme Servisi tarafından ‘İşgücü Piyasası Talep Araştırması’nın tamamlandığını bildirdi.
Ordu İşgücü Piyasası Verileri
Vali DÜZGÜN, Ordu’da istihdamın artırılması ve işsizliğin azaltılmasının; işgücü talebine duyarlılığının artırılmasına, işgücü arz ve talebinin doğru olarak tespit edilmesine ve buna uygun politikaların geliştirilmesine bağlı olduğunu belirterek, “Bu hedef doğrultusunda Ordu ilinde işgücü piyasası talep boyutunu tespit edebilmek amacı ile 2012 yılında İşgücü Piyasası Talep Araştırması yapılmıştır” dedi.
“Ordu genelinde açık iş oranı yüzde 4,5”
“Saha çalışmasından elde edilen veriler doğrultusunda Ordu genelinde açık iş oranı yüzde 4,5 olarak hesaplanmıştır. Sektörler itibariyle bakıldığında en yüksek açık iş oranının yüzde 5,8 İmalat sektöründe olduğu görülmektedir. Toptan ve perakende ticaret sektörünü yüzde 5,5’lik açık iş oranı ile Konaklama ve yiyecek hizmetleri ile Ulaştırma ve depolama yüzde 5’lik açık iş oranı ile ilk dördü izlemektedir. Ancak bu oranlar değerlendirilirken ilgili sektörlerdeki işyeri ve çalışan sayılarının göz ardı edilmemesi gerekmektedir” diyen Vali Orhan DÜZGÜN, ”Meslek grupları itibariyle en yüksek açık iş oranı; yüzde 9,8 ile Tesis ve Makine Operatörleri ve Montajcıları meslek grubundadır. Açık iş oranının yüksek olduğu diğer ana meslek grupları ise yüzde 6,2 ile Sanatkarlar ve İlgili İşlerde Çalışanlar, yüzde 5,3 ile Hizmet ve Satış Elemanları takip etmektedir” şeklinde konuştu.
İl genelinde açık işlerin en fazla olduğu ilk beş mesleğin Dikiş Makinesi Operatörü-Kumaş, Makineci (Dikiş), İş Makineleri Operatörü ve Satış Elemanı (Tanıtım) şeklinde sıralandığını vurgulayan Vali DÜZGÜN, Ordu İli İşgücü Piyasası Talep Araştırması sonuçlarına göre 2012 yılının Aralık ayı sonu itibarıyla net istihdam artışı beklentisinin yüzde 5,1 olduğuna dikkat çekti.
Vali Orhan DÜZGÜN, ”2012 Yılı sonu itibariyle sektörler içerisinde istihdam değişimine oransal olarak bakılacak olursa, sektör içerisinde oransal olarak en yüksek istihdam artışı beklenen 3 sektörün; yüzde 13,6 Gayrimenkul faaliyetleri, İmalat sektörü yüzde 10,6 ve yüzde 8 ile Toptan ve perakende ticaret sektörü olduğu görülecektir” diye konuştu.
“İstihdam artış beklentisi olan 5 meslek”
2012 Yılı Aralık ayı sonu itibariyle en fazla net istihdam artış beklentisi olan ilk 5 mesleğin Dikiş Makinesi Operatörü-Kumaş, Beden İşçisi (Genel), Makineci (Dikiş), Satış Elemanı ve Kalite Kontrolörü olduğunu kaydeden Vali DÜZGÜN, Aynı dönem itibariyle net istihdam azalışı beklenen mesleklerin ise Hat Çekici (Elektrik Cer Hatları), Şoför-Yük Taşıma, Montör (Elektrik) şeklinde sıralandığını söyleyerek, “2013 yılının ilk yarısı sonu itibariyle, sektörler içerisinde istihdam değişimine oransal olarak bakılacak olursa, sektör içerisinde oransal olarak en yüksek istihdam artışı beklenen üç sektörün; yüzde 14,2’nin İnşaat sektöründe, yüzde 8,6’sinin Mesleki, Bilimsel ve Teknik faaliyetleri sektöründe ve yüzde 5,6’nın de İmalat sektöründe gerçekleşeceği tahmin edilmektedir” dedi.
“902 işyeri ziyaret edildi”
Araştırma kapsamında işyeri ziyaretleri sırasında görüşülen işverenlere hangi mesleklerde ve hangi nedenlerden dolayı eleman temininde güçlük çektikleri şeklinde sorular yöneltildiğini anlatan Vali DÜZGÜN, yapılan çalışmanın Ordu il genelinde Eylül-Ekim döneminde, 902 işyerinde işverenler ve işveren temsilcileri ile yüz yüze gerçekleştirilen görüşmeler sonunda derlenen verilere dayanarak hazırlandığını ifade etti.
“Eleman temininde güçlük çekilen 5 meslek”
Vali Orhan DÜZGÜN, ”Eleman temininde en fazla güçlük çekilen ilk beş meslek; Dikiş Makinesi Operatörü-Kumaş, Beden İşçisi (Genel), Satış Elemanı (Tanıtım), İş Makineleri Operatörü ve Garson (Servis Elemanı)’dur. Diğer taraftan, bu kapsamda görüşülen işverenlerin yüzde 45,9, İlgili Meslekte Eleman Yok, yüzde 56,8%’i Beceriye/niteliğe sahip eleman yok, yüzde 44,3%’ü İş tecrübesine sahip eleman yok, yüzde 17,3%ü Çalışma ortam ve koşullarının beğenilmemesi ve yüzde 9,1%’i ise Önerilen ücretin az bulunması, sebeplerinden eleman temininde güçlük çektiklerini belirtmişlerdir” diyerek sözlerini tamamladı.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.