Ordu Turizminde Neler Yapılıyor

Ordu Turizminde Neler Yapılıyor

Ordu-Giresun Havalimanı; Turizmin gelişmesi için en önemli unsurlardan birisi olan hızlı ve kolay ulaşım sağlayacak Ordu-Giresun Havalimanı’nın temeli, 22 Temmuz 2011 tarihinde atıldı. 2014 yılında tamamlanması planlanan Havalimanının hizmete girmesiyle b

 

Ordu’da turizmi geliştirmek, turizm hareketliliği oluşturarak Ordu’nun gelişmesine ve kalkınması katkı sağlamak amacıyla, Vali Orhan DÜZGÜN’ün öncülüğünde 2010-2013 yılları arasında gerçekleştirilen kültür ve turizm hizmetlerini geliştirme çalışmalarının tesbiti için 15 Nisan Turizm Haftasında hazırlıgına başlanan kitapçık hazırlama çalışmaları sonuçlandırılarak ilimizde kültür ve turizm hizmetlerine yönelik son 3 yılda yapılan çalışmalar kitaplaştırıldı.

 

Ordu Turizminde Neler Yapılıyor

boztepe-yamaçparaşütü-ordu.jpg

 

Ordu’da turizm odaklı gelişme ve kalkınma hedefi doğrultusunda, 2010-2013 yılları arasındaki kültür ve turizm hizmetlerini geliştirmeye yönelik çalışmaların bir araya getirildiği kitapçıkta şu bilgilere yer verilmekte:

 

“Restorasyon Çalışmaları”

 

Mesudiye Kültür Merkezi; Mesudiye’deki eski kilise binasının restorasyon çalışmalarına, Kültür ve Turizm Bakanlığının desteğiyle Mayıs/2010 ayında İl Özel İdaresi tarafından başlandı. 341 bin TL’ye mal olan restorasyon çalışmaların ardından eski kilise binası, Mesudiye Kültür Merkezi olarak hizmete açıldı.

 

İkizce Laleli (Çivisiz) Camii; İkizce ilçesinde, 1500’lü yılların sonunda, tamamı ahşaptan yapılmış ve hiç çivi çakılmaması nedeniyle Çivisiz Camii olarak da bilinen Laleli Camii, restore edilerek 2012 yılında yeniden hizmete açıldı.

 

Fatsa Hacı Hulusi Camii; Fatsa’nın Mustafa Kemal Paşa Mahallesinde, 1920 yılında yapılan Hacı Hulusi (Tekke) Camii, Vakıflar Bölge Müdürlüğünce restore edilerek, 2012 yılında yeniden hizmete açıldı.

 

Ünye Yalı Kilisesi; Ünye Belediyesince 10 yıllığına Kültür ve Turizm Bakanlığına tahsis edildi. Kültür Merkezi olarak hazırlanan restorasyon projesi, Samsun Koruma Kurulu tarafından onaylandı. Trabzon Rölöve ve Anıtlar Müdürlüğünce yürütülen yaklaşık maliyet tespit çalışmaları ve özel mülkiyete ait 2 adet parselin kamulaştırılma çalışmaları devam ediyor.

 

Ünye Kalesi; Restorasyon ve çevre düzenlemesi için 955 bin TL ödenek tahsis edildi. 505 bin TL bedelli 1. Etap çalışmaları, 2010 yılında tamamlandı. Diğer etapların ihale edilebilmesi için Kültür ve Turizm Bakanlığından izin talep edildi. Kale, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü tarafından 2011 yılında Ünye Belediyesine tahsis edildi. Maliye Bakanlığınca belediyeye devir işlemleri devam ediyor.

 

Ulubey Akoluk ve Sarpdere Köprüleri; Ulubey ilçesinde bulunan ve Osmanlı döneminde yapılan tarihi Akoluk ve Sarpdere köprüleri, Ordu Valiliğinin talebi üzerine Samsun Karayolları 7. Bölge Müdürlüğü tarafından 2012 yılında restore edildi. Restorasyon çalışmaları sonucunda bir dönem Ordı-Sivas arasındaki ulaşımın da sağlandığı yaklaşık 200 yıllık geçmişe sahip olan, ancak yok olmaya yüz tutmuş tarihi köprüler korunarak, gelecek kuşaklara aktarılması sağlandı.

 

Eskipazar Bayrambey Camii ve Hamamları; Merkez Eskipazar mevkiindeki tarihi Bayrambey Camii etrafında 16. yüzyılda yapılan büyük hamam ve 18. Yüzyılda yapılan küçük hamam için Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından restorasyon çalışması başlatıldı. 2012 yılında restorasyon projesi hazırlanarak, onaylanmak üzere Trabzon Rölöve ve Anıtlar Müdürlüğüne gönderildi. 10 ayda tamamlanması hedeflenen restorasyon çalışmaları sonunda, tarihi alanın yapımı devam eden Botanik bahçesi projesi ile birlikte değerlendirilmesi planlanıyor.

 

“Sokak Sağlıklaştırma (Tarihi Dokunun Canlandırılması) Çalışmaları”

 

Merkez Sıtkıcan Caddesi ve Menekşe Sokak (I.ve II.Etap) Sokak Sağlıklaştırma Çalışmaları; 2010 yılında projeleri hazırlatılan, Merkez Sıtkıcan ve Menekşe Sokaktaki eski Ordu Evleri’nin restorasyonu ve sokak düzenlemesi çalışmaları, Kültür ve Turizm Bakanlığından sağlanan ödenekle Ekim 2011’de başladı ve Eylül 2012’de tamamlandı. I. Etapta 13 tarihi ev restore edildi.

 

Ünye Kadılar Yokuşu Sokak Sağlıklaştırma Çalışmaları; Ünye Kadılar Yokuşunda yer alan tarihi 8 evin restore edilmesi için 2010 yılında restorasyon projesi hazırlandı. Ekim 2011’de başlayan ve restorasyon çalışmaları, Ocak 2013’te tamamlandı.

 

“Kamulaştırma Çalışmaları”

 

Sağralar Konağı; Merkez ilçe Selimiye Mahallesinde, 1890’lı yıllarda yapılan Sağralar Konağı, Kültür ve Turizm Bakanlığından gönderilen ödeneklerle 2009 yılı sonunda kamulaştırılarak proje ihalesi yapıldı. Konağın restorasyonu tamamlandığında kültürel amaçlı olarak değerlendirilmesi düşünülüyor.

 

Eski Vali Konağı; 1960’lı yıllara kadar Vali Konağı olarak hizmet veren, ancak daha sonra satılan Merkez Taşbaşı Mahallesindeki tescilli Eski Vali Konağı, 2012 yılında kamulaştırıldı. Restorasyon projesi hazırlatılma aşamasında olan konağın, kültür evi olarak hizmet vermesi planlanıyor.

 

Ünye Saray Hamamı; 1800’lü yıllarda yapılan Ünye Saray Hamamı, 2011 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığından gönderilen 523 bin TL ödenekle kamulaştırıldı. Restorasyon projesinin ihale edilmesine yönelik çalışmalar devam ediyor.

 

Kurul Kalesi Yerleşkesi; Merkez Bayadı Köyü sınırları içinde bulunan ve 2010 yılında arkeolojik kazı çalışmaları başlatılan Kurul Kalesi etrafında toplanan 83.000 m2’lik alanın kamulaştırılması için çalışma başlatıldı. Şimdiye kadar 10.793 m2’lik bölümü kamulaştırılan arkeolojik alanın kalan kısmının kamulaştırılması için çalışmalar devam ediyor.

 

Yason Burnu; Perşembe ilçesi Çaytepe Köyü sınırları içinde bulunan 1. derece arkeolojik, 2. derece doğal sit alanı olan Yason Burnu’nda proje çalışması yapılıyor. Proje kapsamında 2012 yılında 3.173 m2’lik alan kamulaştırıldı. Projenin uygulanabilmesi için geriye kalan 9.234 m2’lik alanın da kamulaştırılması amacıyla İl Özel İdaresi tarafından çalışma yürütülüyor.

 

Bozukkale(Kotyora); 2. derece arkeolojik sit alanı olan Merkez Güzelyalı Mahallesi Bozukkale mevkiindeki Kotyora Antik Yerleşmesi için kamu yararı kararı alındı. Kamulaştırma çalışmaları devam ediyor.

 

“Kazı Çalışmaları”

 

Kurul Kalesi Yerleşkesi; 2010 yılında başlanan arkeolojik kazı çalışmalarına, 2011 ve 2012 yıllarında da devam edildi. Kazılar sonucu 2700 yıl öncesine ait tapınak ve kale duvarlarına rastlandı. Kazı ekibi çalışmalarında kullanılmak üzere eski bir okul binası onarılarak ‘Kazı Evi’ olarak düzenlendi. Kazı çalışmalarına 2013 yılında da devam edilecek.

 

Fatsa Cıngırt Kayası; 2011 yılında, Fatsa’nın Yapraklı Köyünde bulunan Cıngırt Kayasında yaptırılan yüzey araştırması sonucunda ortaya çıkan bulgular doğrultusunda, 2012 yılında kazı çalışmalarına başlandı. Kazı çalışmalarına 2013 yılında da devam edilecek.

 

“Turizm Potansiyelini Artırma Çalışmaları”

 

Ordu Taşınmaz Kültür Varlıkları Envanteri; İçinde, Ordu’daki arkeolojik sit alanları, kentsel sit alanları, doğal sit alanları, kentsel arkeolojik sit alanları, arkeolojik ve doğal sit alanları, anıt ağaç ve mağara, sivil mimarlık örnekleri, dinsel yapılar, kültürel yapılar ve askeri yapıların yer aldığı 520 sayfadan oluşan ‘Ordu Taşınmaz Kültür Varlıkları Envanteri’ hazırlandı, basımı ve dağıtımı yapıldı.

 

Ordu Turizm Master Planı; İçinde, Akkuş-Argın Yaylası Turizm Merkezi, Aybastı-Perşembe Yaylası Turizm Merkezi, Aybastı-Toygar-Kabaktepe Turizm Merkezi, Fatsa-Bolaman Kültür ve Turizm Merkezi, Fatsa-Çerkezler Turizm Merkezi, Kabadüz-Çambaşı Yaylası Turizm Merkezi, Mesudiye-Keyfalan Yaylası Turizm Merkezi, Mesudiye-Yeşilce-Topçam Yaylaları Turizm Merkezi’nin yer aldığı ‘Ordu Turizm Master Planı’ hazırlandı.

 

Marka Kent Stratejik Kalkınma Planı; Ordu’nun turizm sektöründeki gelişiminin hızlandırılması, alternatif turizm dallarında Ordu’da yapılabilecek turizm çeşitlerinin markalaştırılarak, Ordu’nun turizm sektöründe bir ‘Marka Kent’ olarak ön plana çıkması ve hedef kitlelere tanıtılması amacıyla ‘Marka Kent Stratejik Planı’ hazırlandı.

 

Ordu Turizm Altyapı Hizmet Birliği; Ordu’da, kültür ve turizme yönelik her türlü proje ve altyapı çalışmalarını yapmak ve uygulamak amacıyla 35 belediye, İl Özel İdaresi ve 3 turizm işletmesinin katılımıyla ‘Ordu Turizm Altyapı Hizmet Birliği’ kuruldu.

 

Yurtiçi ve Yurtdışı Fuarlar; Ordu’yu her yönüyle tanıtmak için yurtiçi ve yurtdışı turizm fuarlarına katılım sağlandı. 2010-2013 yılları arasında; 27 yurtiçi, 7 yurtdışı turizm fuarına katılım sağlandı.

 

Ordu Karadeniz Turizm Fuarı; Kültür ve Turizm Bakanlığı ve TURSAB’ın destekleri ile ‘Ordu Karadeniz Turizm Fuarı’ düzenlendi. Turizm profesyonellerini Ordu’da buluşturan fuar, Ordu’nun turizm değerlerinin tanıtılmasına, pazarlanmasına ve marka değerinin artmasına önemli katkı sağladı.

 

Ordu Karadeniz Kitap Fuarı; 2012 ve 2013 yıllarında, Orduluları kitapla ve bir çok değerli şair ve yazarla buluşturan, sanat ve edebiyat dünyasının dikkatlerini Ordu’ya çeviren ‘Ordu Karadeniz Kitap Fuarı’ düzenlendi.

 

TÜRSAB Heyetini Davet; TÜRSAB Başkanı Sayın Başaran ULUSOY ve turizm yatırımcıları, 30 Nisan 2010 tarihinde Ordu’ya devat edilerek, ilimizin turizm potansiyeli ve yatırım imkanları hakkında kendilerine bilgi verildi ve Ordu’ya yatırım yapmaları istendi.

 

Aklın Yolu Birdir (İnfo Tur); Ordu’da turizmin çeşitlendirilmesi, alternatif turizm modellerinin ve sürdürülebilir turizm altyapısının ortaya çıkarılması, Ordu’nun markalaştırılması, bölgeye gelen turist sayısının ve ortalama kalış süresinin artırılarak bölgenin turistik cazibe merkezi haline gelmesine katkıda bulunmak amacıyla DOKA’nın desteğiyle İl Özel İdaresi tarafından yürütülen ‘Aklın Yolu Birdir’ projesi kapsamında ‘İnfo Tur’ düzenlendi. 19-20 Eylül 2012 ve 26-28 Mart 2013 tarihlerinde düzenlenen turlarda, TÜRSAB üyelerine, tur operatörlerine, turizm rehberleri ile turizm yazarları ve gazetecilerine, Ordu’nun turistik ve kültürel değerleri tanıtıldı.

 

Tanıtım Çalışmaları; Yurtiçi ve yurtdışı fuarlarda ilimizin tanıtımını yapmak amacıyla stand, logo, tanıtım CD’si, fragman, maskot, tişört çalışmaları yapıldı. Başta gezi ve seyahat dergisi Atlas olmak üzere bir çok ulusal dergide ilimizin tanıtımı yapıldı. “Çağatay Yolda”, “Davetsiz Misafir”, “Türkiye Özlemi”, “Haydi Meydana, “Çıkış Yolu”, “Anadolu’nun Sesi” gibi ulusal kanallarda yayınlanan programlarda Ordu’nun tanıtımı sağlandı. İlimize gelen yabancı televizyon kanallarına verilen mülakatlarla da Ordu’nun tanıtımı yapıldı.

 

Vosvos Şenliği; 1995 yılında, Türkiye’de ilk defa Ordu’da düzenlenen, ancak uzun süre ara verilen ‘Vosvos Şenliği’, Kültür ve Turizm Bakanlığının katkıları ve Ordu Valiliğinin desteğiyle 2011 ve 2012 yıllarında tekrar düzenlendi. Türkiye’nin dört bir yanından gelen Vosvos severler, bir hafta süreyle Ordu’nun tarihi ve turistik mekanlarını, yaylalarını gezip görme fırsatı buldu. Ulusal basının da ilgi gösterdiği ‘Vosvos Şenliği’, Ordu’nun tanıtımı için önemli bir etkinlik oldu.

 

“Bisikletordum” Şenliği; Ordu Valiliği ile Ordu Ticaret ve Sanayi Odası işbirliğiyle hazırlanan ve DOKA tarafından desteklenen “Karadeniz Turizminde Yeni Ufuklar” adlı proje kapsamında, ‘Bisikletordum’ Şenliği düzenlendi. 22-23 Ekim 2011 tarihlerinde gerçekleştirilen ‘Bisikletordum’ Şenliğine, ülkemizin çeşitli illerinden 60’ya yakın bisiklet sporcusu katıldı. 2 gün boyunca Ordu’nun turistik gezi alanları olan ve ‘Turizm Gelişim Bölgesi’ ilan edilen Efirli-Bolaman arasında ve Ordu-Çambaşı Yaylası arasında bisiklet yarışları düzenlenerek Ordu’nun tanıtımına katkıda bulunuldu.

 

Yürüyüş Rotaları ve Ordu Turizm Keşif Rehberi; Maviyle yeşilin kucaklaştığı, gizemli koylarından, sisli doruklarına, kültürel değerlerinden, tarihi ve turistik mekanlarına, yürüyüş ve gezi parkurlarından, alternatif turizm imkanlarına kadar pek çok bilginin içinde yer aldığı “Ordu Yürüyüş Rotaları ve Turizm Keşif Rehberi” hazırlanarak dağıtımı yapıldı.

 

“Nitelikli Yatak Sayısını Artırmaya Yönelik Çalışmalar”

 

2009 yılında, ilimizdeki turizm işletme belgeli tesislerdeki toplam oda sayısı 564, yatak sayısı ise 1.151 iken, son üç yılda yapılan ve hizmete açılan 8 tesisle birlikte turizm işletme belgeli konaklama tesislerinin yatak kapasitesi % 60 oranında artmış ve 994 oda, 1.989 yatak kapasitesine ulaşmıştır.

 

“Cazibe Noktaları Oluşturmaya Yönelik Çalışmalar”

 

Botanik Bahçesi Projesi; Merkez Eskipazar mevkiinde, 116 dönümlük alan üzerinde, Türkiye’nin 4’üncü, Karadeniz Bölgesinin ilk “Botanik Bahçesi” kurulması çalışmalarına 2010 yılında başlandı. 2011 yılında projesi hazırlanan “Botanik Bahçesi”nin ilk ünitesi olan giriş kapısı, otopark ve çevre düzenleme çalışmaları tamamlandı. Bahçe girişinde yer alacak diğer alanların yapım işi, 14 Ocak 2013 tarihinde ihale edildi.

 

Fındık ve Çikolata Park Projesi; Türkiye’nin ve Dünya’nın en büyük fındık üreten ili olan Ordu’da, Ordu-Giresun Havalimanı’nın hemen yanında 60.000 m2’lik bir alanda, yerli ve yabancı turistlerin, tur otobüslerinin uğrayabilecekleri, gezinti yapabilecekleri, hediyelik fındık ve çikolata alabilecekleri, içerisinde yeme-içme mekanları ile kafeteryaların da bulunduğu “Fındık ve Çikolata Park” kurulması yönünde çalışma başlatıldı. DOKA’nın desteğiyle projensin 2014 yılında tamamlanması planlanıyor.

 

Çambaşı Yaylası Kış Sporları Merkezi Projesi; Kültür ve Turizm bakanlığından gönderilen ödeneklerle 2010 yılında yapımına başlanan Çambaşı Yaylası Kış Sporları Merkezi’nde, 2012 yılı içerisinde, snowtrack (kar ezme makinesi), 300 metrelik babylift, 1 km’lik pist, geçici idare binası ve kafeterya hizmete sunuldu. 2012-2013 kış sezonunda 15.000 kişinin ziyaret ettiği Çambaşı Yaylası Kış Sporları Merkezi’nde, Ocak 2013’te başlayan telesiyej ve diğer tüm tesislerin yapım çalışmaları devam ediyor.

 

Çambaşı-Yeşilce Yayla Yolu; Doğu Karadeniz Master Planı’nın ‘Yayla Yolları’ kapsamında yer alan Çambaşı Yaylası ile Yeşilce arasındaki 14,5 km’lik yolun asfalt sathi kaplama yapılması için Kültür ve Turizm Bakanlığınca tahsis edilen ödenekle 2011 yılında başlatılan çalışmalar, 2012 yılı Temmuz ayında tamamlandı.

 

Çambaşı-Giresun Paşakonağı Yayla Yolu; Doğu Karadeniz Master Planı kapsamında, Çambaşı Yaylası ile Giresun’un Paşakonağı Yaylası arasındaki 9,1 km’lik yolun asfalt sathi kaplama haline getirilmesi için Kültür ve Turizm Bakanlığınca tahsis edilen ödenekle 2012 yılında başlatılan çalışmalar, 2013 yılında da devam edecek.

 

Yoroz Kent Ormanı ve Yolu; Ordu’da Boztepe’den sonra kentin zirveden görüldüğü yerlerden birisi olan Yoroz Kent Ormanı’nın turizme kazandırılması amacıyla başlatılan asfalt yol ve içme suyu çalışmaları tamamlandı.

 

Ünye Kent Ormanı Yolu; Ünye şehir merkezinden 10 km mesafede bulunan Asarkaya Kent Ormanı’na ulaşımı sağlayan 4 km’lik yolun altyapı çalışmaları tamamlanarak, 2011 yılında asfalt sathi kaplaması yapıldı.

 

Ulugöl Tabiat Parkı ve Yolu; Doğal güzelliği ve bakir yapısıyla Ordu’nun en gözde turizm mekanlarından birisi olan Gölköy ilçesindeki Ulugöl Tabiat Parkı’na ulaşımı sağlayan yol, 2012 yılında sıcak asfaltla kaplandı. Ulugöl’e gelecek ziyaretçiler için günübirlik tesislerin yapılması çalışmaları devam ediyor.

 

Boztepe Yolu; Ordu’nun en gözde turizm cazibe merkezi olan Boztepe’ye şehir merkezinden ulaşımı sağlayan yol, Kültür ve Turizm Bakanlığından sağlanan ödenekle sıcak asfaltla kaplandı. Ayrıca, Oğmaca-Yaraşlı istikametinden asfalt yol yapılmak suretiyle Boztepe’ye ulaşım daha kolay hale getirildi.

 

Boztepe Yamaç Paraşütü Pisti; İlimizde gerçekleştirilen alternatif turizm etkinliklerinden yamaç paraşütünün yaygınlaşması ve farklı deneyimler yaşamak isteyenlerin bir kuş gibi süzülerek Ordu’yu yükseklerden izleyebilmeleri için Boztepe’de yer alan mevcut atlama pistinde düzenleme yapıldı. Pistin genişletilmesi ve standardının yükseltilmesi amacıyla pistin bitişiğindeki 2 parselin kamulaştırılması için çalışma başlatıldı.

 

Boztepe Turistik Tesisleri; İlimizin en fazla ziyaret edilen noktası olan Boztepe’deki İl Özel İdaresine ait eski tesis yıkılarak, yerine 2011 yılı içerisinde yap-işlet-devret modeli ile ahşep ve taş malzeme kullanılarak doğaya uyumlu bir şekilde yeni bir tesis inşa edildi.

 

Ünye Çınarsuyu Tesisleri; Yıllardır atıl durumda bekleyen ve içindeki bungalov tarzı evleri harabeye dönüşen Ünye Çınarsuyu Tesislerini yeniden turizmin hizmetine kazandırmak amacıyla çalışma başlatıldı. İlk etapta tesisle ilgili hukuki sorunlar çözüldü ve kiralamaya çıkıldı. Tesis, 2011 yılı turizm mevsiminden itibaren İLKSAN tarafından işletiliyor.

 

Perşembe İlçesi Cittaslow (Sakin Şehir); Karadeniz sahil yolunun iç kesimden geçmesiyle birlikte farklı yönleri ve güzellikleriyle ön plana çıkan Perşembe’nin Cittaslow ağına katılabilmesi amacıyla çalışma başlatıldı. Perşembe ilçesinin n59 maddeden oluşan yeterlilik kriterlerini tamamlayarak yaptığı başvuru, 21 Ekim 2012 tarihinde kabul edildi. Perşembe ilçesi, Türkiye’nin 8’inci, dünyanın 161’inci Cittaslow’u olarak birliğe katıldı.

 

Kırsal Turizm Geliştirme Çalıştayı; Ordu’da ortak kırsal turizm algısı oluşturulması amacıyla ‘Kırsal Turizmi Geliştirme Çalıştayı’ düzenlendi.

 

Eko Turizm Projesi; Fatsa’nın Kabakdağı Köyünde organik tarımla birlikte başlatılan Eko Turizm çalışmalarına, Merkez ilçeye bağlı Kayabaşı Köyü ve Saraycık Beldesi da katıldı.

 

Bolaman Kültür, Turizm Koruma ve Gelişim Bölgesi; Fatsa ve Perşembe ilçesi sınırlarında yer alan ve ilimizin en önemli turizm bölgelerinden biri olan 4.250 hektarlık kıyı şeridi, 2009 yılında Bakanlar Kurulu Kararı ile ‘Bolaman Kültür, Turizm Koruma ve Gelişim Bölgesi’ olarak ilan edildi. Bölgenin bozulmamış dokusunun muhafaza edilmesi ve yapılaşmanın kontrol edilerek, nitelikli tesislerin, sağlıklı kentsel alanların oluşturulması için hazırlanan 1/25.000 ölçekli Bolaman Kültür, Turizm ve Gelişim Bölgesi Çevre Düzeni Planı, Kültür ve Turizm Bakanlığınca onaylandı.

 

“Kültür ve Sanat Merkezleri”

 

Ordu Kültür Sanat Merkezi; Ordu’nun kültür ve sanat alanında büyük bir ihtiyacını karşılayan ve 10.000 m2 kapalı alana sahip Ordu Kültür Sanat merkezi’nin yapımı, 15 ay gibi kısa bir sürede tamamlandı. 29 Ekim 2010 tarihinde, Kültür ve Turizm Bakanı Sayın Ertuğrul GÜNAY tarafından açılışı yapılan OKSM’de bugüne kadar düzenlenen 387 değişik etkinliğe 236.000 kişi katıldı.

 

Ordu Devlet Tiyatrosu; Kültür ve Turizm Bakanı Sayın Ertuğrul GÜNAY’ın katılımlarıyla 28 mart 2012 tarihinde açılan Ordu Devlet Tiyatrosu’nda bugüne kadar 30 tiyatro oyunu, 90 temsil sahnelenmiş olup, bu tiyatro oyununu ve temsili 38.000 sanat sever izleme fırsatı bulmuştur.

 

Fatsa Belediyesi Kültür Merkezi; Fatsa Belediyesi tarafından 2007 yılında yapımına başlanan Fatsa Belediyesi Kültür merkezi, Kültür ve Turizm Bakanlığının da katkıları ile tamamlanarak, 19 Mayıs 2011 tarihinde faaliyete geçmiştir.

 

“Sportif Etkinlikler”

 

İlimiz, yeni spor tesislerinin yapımı ve nitelikli konaklama kapasitesinin artışına paralel olarak, ulusal ve uluslar arası ölçekte spor şampiyonalarına daha fazla ev sahipliği yapmaya başladı. 2010-2013 yılları arasında düzenlenen toplam 476 ulusal ve uluslararası spor şampiyonasına toplam 4.210 sporcu katılmıştır.

 

“DOKA İşbirliği İle Yürütülen Turizm Projeleri”

 

“Öğreniyorum Kazanıyorum”, “Karadeniz Turizminde Yeni Ufuklar”, “Doğa Turizminin Kapılarını Aralayalım”, “Bir ‘Tık’la Ünye”, “Özgürlük Rüzgarda Saklı”, “Altın Kafeste Yaban Hayatı”, “Kazıyorum, Tarihimi Yazıyorum”, “Dalış Turizmini Geliştirme ve Sualtı Zenginliklerinin Korunması”, “Doğu Karadeniz Turizm Potansiyelinin Arap Ülkelerine Tanıtılması”, “Tarihi Laleli Camii Altyapı Projesi”, “Marka Kent Projesi”, “Aklın Yolu Birdir”, “ÜTSO Paşabahçe Konağı Projesi”

 

“Turizm Sektörünü Etkileyecek Diğer Önemli Çalışmalar”

 

Ordu-Giresun Havalimanı; Turizmin gelişmesi için en önemli unsurlardan birisi olan hızlı ve kolay ulaşım sağlayacak Ordu-Giresun Havalimanı’nın temeli, 22 Temmuz 2011 tarihinde atıldı. 2014 yılında tamamlanması planlanan Havalimanının hizmete girmesiyle başta turizm olmak üzere ekonomik faaliyetlerde ciddi bir gelişme bekleniyor.

 

Boztepe Teleferiği; Ordu Belediyesi tarafından İller Bankasından sağlanan krediyle, şehir merkezi ile 500 metre yüksekliğindeki Boztepe arasında 2.350 metre uzunluğunda teleferik kuruldu.

 

Ordu’ya Özgü Ürünlerin Tescillenmesi; Ordu’ya özgü el sanatları, madenler, gıda, tarımsal ve hayvansal ürünlerin sahiplenilmesi ve markalaştırılması için 33 adet ürünün Coğrafi İşaret Tescili yaptırma çalışmaları başlatıldı. Söz konusu ürünlerden Akkuş Şeker Fasulyesi tescil edildi. 22 adet gıda ürünü için Türk Patent Enstitüsüne başvuruda bulunuldu. Diğer 10 ürünle ilgili çalışmalar devam ediyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.