Orduda Açık iş Oranı % 3,7
İşverenlerin yüzde 63,1'i eleman temininde güçlük çekilme nedeni olarak tecrübeli eleman bulunamamasını, yüzde 62,9'u yeterli bilgi ve niteliğe sahip eleman bulamamasını, yüzde 41,2' si meslekte eleman bulunamamasını yüzde 18,8' i çalışma ortam ve
Çalışma ve İşkur İl Müdür Vekili Recep ÖZCAN, istihdamın artırılması ve işsizliğin azaltılmasının, eğitimin işgücü talebine duyarlılığının artırılmasına, işgücü arz ve talebinin doğru olarak tespit edilmesine ve buna uygun politikaların geliştirilmesine bağlı olduğunu söyleyerek, Bu hedef doğrultusunda Ordu genelinde işgücü piyasasının talep boyutunu tespit edebilmek amacı ile 2013 Yılı I. Dönem "İşgücü Piyasası Talep Araştırması" nın tamamlandığını bildirdi.
“Ordu’da Açık iş Oranı % 3,7”
Araştırma sonuçlarına göre Ordu'da her 100 işyerinden 23'ünde açık iş olduğunu ve 2013 yılı içerisinde her 100 işyerinden 39'unda eleman temininde güçlük çekildiğinin tespit edildiğini belirten Recep ÖZCAN, ”Ordu genelinde açık iş oranı %3,7'dir İlimizde her 100 kişilik çalışma kapasitesinin 96'sı dolu 4'ü boştur. Araştırmanın sonuçlarına göre Ordu'da açık iş oranı yüzde 3,7'dir (1106 kişi). Sektörlere göre en yüksek açık iş oranı yüzde 6,4 ile Mesleki, Bilimsel ve Teknik Faaliyetler sektöründe tespit edilmiştir. Mesleki, Bilimsel ve Teknik Faaliyetler sektörünü yüzde 5 ile Bilgi ve İletişim sektörü ve yüzde 4,8'lik açık iş oranı ile İmalat sektörü izlemektedir” dedi.
“En fazla açık iş Dikiş Makinesi Operatörü-Kumaş mesleğindedir”
Ordu'da açık işlerin en fazla olduğu mesleklerin; Dikiş Makinesi Operatörü-Kumaş, Beden İşçisi (Genel), Garson (Servis Elemanı), Satış Danışmanı ve Ütücü meslekleri olduğunun tespit edildiğini ifade eden Çalışma ve İşkur İl Müdür Vekili Recep ÖZCAN, ”İşgücü talebinde eğitim düzeyinin yanında mesleğe ilişkin yeterli bilgi öne çıkmıştır. Açık işler için yaklaşık olarak yüzde 67,4 oranında asgari bir eğitim düzeyi talep edilmektedir. Açık işler için yüzde 19,6 oranında genel lise, yüzde 19,2 oranında lise altı eğitimliler ve yüzde 10,6 oranında lisans eğitimliler talep edilmektedir. İşverenlerce açık işler için iş arayanlardan talep edilen ek beceriler incelendiğinde ise; yüzde 71,1' inin mesleğe ilişkin yeterli bilgiyi, yüzde 44' ünün fiziksel yeterliliği, yüzde 22,1'inin iletişim ve ifade etme becerisini, yüzde 21,7'sinin takım çalışması becerilerini, yüzde 19,3'ünün bilgisayar destekli çalışmayı, yüzde 17,8'inin hesap yapabilmeyi, yüzde 10,3'ünün sorun çözebilme kabiliyetini, yüzde 10,3'ünün satış ve pazarlama kabiliyetini, yüzde 8,6'sı proje tabanlı çalışabilmeyi ve yüzde 1,3'ünün yabancı dil yeterliliğini talep ettiği tespit edilmiştir” şeklinde konuştu.
“Temininde güçlük çekilen mesleklerin başında Dikiş Makinesi Operatörü-Kumaş gelmektedir”
Araştırma kapsamında işyeri ziyaretleri sırasında görüşülen işverenlere hangi mesleklerde ve hangi nedenlerden dolayı eleman temininde güçlük çektiklerinin sorulduğunu anlatan, Recep ÖZCAN, eleman temininde en fazla güçlük çekilen mesleklerin ise, Dikiş Makinesi Operatörü-Kumaş, Garson (Servis Elemanı), Makineci (Dikiş), Satış Danışmanı, Pazarlamacı, Beden İşçisi (Genel), Ütücü, Mermer İşçisi, Aşçı ve Fırıncı Ustası-Unlu Mamuller olduğunu kaydetti.
“1234 İşyeri İçin Veriler Derlendi”
“İşverenlerin yüzde 63,1'i eleman temininde güçlük çekilme nedeni olarak ‘tecrübeli eleman bulunamamasını’, yüzde 62,9'u ‘yeterli bilgi ve niteliğe sahip eleman bulamamasını’, yüzde 41,2' si ‘meslekte eleman bulunamamasını’ yüzde 18,8' i ‘çalışma ortam ve koşullarının beğenilmemesini’ ve yüzde 17'si ‘önerilen ücretin yeterli bulunamamasını’ göstermiştir” diyen Çalışma ve İşkur İl Müdür Vekili Recep ÖZCAN, araştırma kapsamında 1.234 işyeri için veriler derlendiğini, bu verilerin daha kapsamlı ve ayrıntılı sonuçlarının da yer alacağı "Ordu İşgücü Piyasası Analizi Raporu"nun ise Ekim ayı içerisinde yayımlanacağını sözlerine ekledi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.