OSMMO: MUHASEBEYAP !
"TÜRMOB çatısı altında örgütlenen, ülke genelindeki 77 Serbest Muhasebeci Mali Müşavir odası ile 8 Yeminli Mali Müşavir odasına kayıtlı, 96 bin meslek mensubu, 21 bin stajyer, büro çalışanları ve aileleriyle birlikte sayısı 500 bini geçen muhasebe camiası
MUHASEBEYAP!
Ordu Mali Müşavirler Odası adına yapılan açıklamada; "TÜRMOB çatısı altında örgütlenen, ülke genelindeki 77 Serbest Muhasebeci Mali Müşavir odası ile 8 Yeminli Mali Müşavir odasına kayıtlı, 96 bin meslek mensubu, 21 bin stajyer, büro çalışanları ve aileleriyle birlikte sayısı 500 bini geçen muhasebe camiası çeşitli etkinliklerle Muhasebe Haftasını kutlayacağız.
Ordu Mali Müşavirler Odası olarak; “Muhasebe Haftasında”; Kurum ve Kuruluşları ziyaret, Yüksek Okullarda Muhasebe Mesleği konulu seminer, Kırlı İÖO’da muhasebe mesleğini anlatacağız. Ayrıca Meslektaşlarımız ile birlikte 4 Mart Çarşamba günü kan bağışında bulunacağız. Aynı gün Ordu Barosu ile birlikte “Avukatların Vergilendirilmesi ve Muhasebe İşlemleri” konulu bir seminer gerçekleştireceğiz. 5 Mart Perşembe günü Defterdarlık Korosu AKM’de bir konser verecek. Muhasebe Haftası nedeniyle. Bu etkinlikler ile amacımız 26 yıllık bir geçmişe sahip mesleğimizi ve işimizi tüm kamuoyu ile paylaşmaktır.
Biz Muhasebeci, Mali Müşavirler ; bugün; ticaret, sanayi ve hizmet sektörünün defterlerini tutan, finansal tablolarını hazırlayan, bunların yanı sıra muhasebe ile ilgili konularda inceleme, tahlil, denetim, tasdik, rapor, tahkim, bilirkişilik ve benzeri işleri yapan meslektaşlarımız, “ağır iş yükü altında”, başka iş kollarında örneği az bulunur “büyük sorumluluk gerektiren” bir zeminde “hayatta kalma mücadelesi” veriyor.
ODALARIMIZ ve TÜRMOB yıllardır, mesleki çıkarlarından ziyade, ülke ve toplum çıkarlarını gözeterek taleplerini belirlemektedir. Taleplerimiz ve beklentilerimiz kamu maliyesinin ve ekonomimizin daha da güçlenmesi, işletmelerimizin gelişmesi, ülkemizin ve insanlarımızın refah seviyesinin yükselmesi içindir. Muhasebe ve denetim mesleğinin mensupları olan bizler, sürekli ertelenen ve büyüyen sorunlarımızın artık çözülmesini istiyoruz. Diyalogla, uzlaşıyla sorunlarımızı çözmek istiyoruz. Taleplerimizi belirlerken ve sunarken her zaman önceliğimiz ülkemizin çıkarları olmuştur ve olmaya devam edecektir.
BU HAFTA NEDENİ İLE ÇÖZÜM BEKLEYEN SORUNLARIMIZ VE TALEPLERİMİZİ KAMUOYU İLE PAYLAŞMAK İSTEDİK…
Ve Bu Hafta Nedeni İle Tüm Paydaşlarımızı MUHASEBEYAP’maya davet ediyoruz…
- Meslek Yasamız günümüz koşulları ve mesleki ihtiyaçlarımız göz önüne alınarak değiştirilmeli ve anti demokratik maddelerden arındırılmalıdır.
- Yerel yönetimlerde, kamu idarelerinde, işletmelerde, tüm şirketlerde, siyasi partilerde, vakıflarda, kısaca güvenlik ve yargı dışında hayatın her alanında en etkin bir şekilde bağımsız denetim uygulanmalıdır. Denetimin olmadığı her yerde suiistimaller yaşanır, yolsuzluk yaşanır, karanlık işler yaşanır. Yolsuzluğun, suiistimalin, karanlık işlerin panzehiri denetimdir.
- Mesleğimizi ilgilendiren düzenlemelerde ilgili Bakanlıklar TÜRMOB’un görüş ve önerilerini dikkate almalıdırlar.
- Meslek Yasamızın uygulamalarına yönelik Tek Tebliğ Taslağına ilişkin düzenlemede TÜRMOB'un görüş ve önerileri mutlaka yer almalıdır.
- Son zamanlarda vergi incelemelerinde gerekli özen gösterilmeden, meslek mensuplarına sorumluluk yükleme konusunda oldukça cömert davranılmaktadır. Bu konuda daha hassas davranılmalıdır. İnceleme kriterleri çok net belirlenmelidir.
- YMM’lerin tasdikten, SMMM'lerin beyanname ve finansal tablo imzalamaktan doğan sorumlulukları yeniden düzenlenmelidir.
- Yeminli Mali Müşavirlerce yapılan karşıt incelemeler teknolojik gelişmeler dikkate alınarak gözden geçirilmelidir.
- Bakanlık ve diğer kurumlarca istenen bilgi, beyan ve formların sayısı oldukça artmıştır. Tüm verilerin bir data merkezinde toplanması ve ilgili kurumların bu merkezden bilgileri alması sağlanmalıdır.
- Ba-Bs formları geçici vergi dönemlerine göre düzenlenerek verilmelidir.
- Düzeltme amaçlı verilen beyan ve bildirimlerde ceza uygulamasından vazgeçilmelidir.
- 4. Dönem Geçici Vergi beyanı kaldırılmalıdır.
- e-Beyanname şifresi yalnızca meslek mensuplarına verilmelidir.
- 1 ve 2 No'lu KDV Beyannameleri ile Muhtasar Beyannameler birleştirilmelidir.
- Vergi daireleri arasında uygulama birlikteliği sağlamak amacıyla hazırladığımız çalışmamız değerlendirilmeli. TÜRMOB ve GİB'in yapacağı ortak çalışma ile "Vergi Daireleri Uygulama Birlikteliği Rehberi" hazırlanmalıdır.
- Mali Tatil döneminde inceleme ve denetim yapılmamalıdır.
- 1-20 Temmuz Mali Tatil uygulaması amacına uygun hale getirilmeli, Temmuz ayında verilmesi gereken beyannameler ve bildirimlerin Ağustos ayı içinde verilecek bildirimbeyannamelerle birleştirilerek beyan edilmesi sağlanmalıdır.
- Meslek mensuplarının stopajdan kaynaklanan nakit iade taleplerinde, gelirlerinin-giderlerine oranlanarak çıkarılan matrah farkları yasal dayanaktan yoksundur. Bu uygulamadan vazgeçilmelidir.
- Uzlaşma Komisyonlarında Odalarımızın görevlendireceği meslek mensubu bulundurulmalıdır.
- Özelgelerin verilme süresini hızlandırıcı idari tedbirler Gelir İdaresi Başkanlığınca alınmalıdır.
- Günümüz ihtiyaçlarını karşılayacak zamana endeksli ücret tarifesi taleplerimiz kabul edilmelidir.
- Meslek mensuplarının yaptıkları sözleşmeler damga vergisinden istisna edilmelidir.
- Serbest meslek faaliyetlerinde KDV %18'den %8'e indirilmelidir.
- Mesleki faaliyette KDV'yi doğuran olay tahsilâta bağlanmalıdır.
- Serbest meslek yıpranma indirimi (beyin amortismanı) getirilmelidir.
- Stajyerlerimiz için sosyal güvenlik primi ve vergi muafiyeti sağlanmalıdır.
- Bilgisayar ve yazılım giderleri 2 yıl içinde amorti edilmelidir.
- Serbest meslek giderleri genişletilerek yeniden düzenlenmelidir.
Sorunların üstesinden gelebilmek için dün olduğu gibi Muhasebe Haftası ve sonrasında da dayanışmamızı, birlikteliğimizi artırarak devam ettireceğiz.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.