Şahin Hızını Alamadı 201 Açılış
İçişleri Bakanı İdris Naim ŞAHİN, çeşitli açılış ve etkinliklere katılmak üzere geldiği Orduda, 52 adedi İl Özel İdaresi kaynaklarıyla, 149 adedi ise Kaymakamlarımızın koordinasyonunda KÖYDES kaynaklarıyla yapımı tamamlanan tesis, yol, su, kanalizasyon,
İçişleri Bakanı İdris Naim ŞAHİN, çeşitli açılış ve etkinliklere katılmak üzere geldiği Ordu’da, 52 adedi İl Özel İdaresi kaynaklarıyla, 149 adedi ise Kaymakamlarımızın koordinasyonunda KÖYDES kaynaklarıyla yapımı tamamlanan tesis, yol, su, kanalizasyon, köprü, menfez gibi toplam 201 adet yatırımın hizmete alınması amacıyla düzenlenen "Toplu Açılış Töreni“ne katıldı.
Şahin Hızını Alamadı 201 Açılış Yaptı
İl Özel İdaresi bahçesinde düzenlenen törene, İçişleri Bakanı İdris Naim ŞAHİN’in yanı sıra Vali Orhan DÜZGÜN, Enerji ve Tabi Kaynaklar Eski Bakanı Hilmi GÜLER, Ordu Milletvekili İhsan ŞENER, İstanbul Milletvekili Enver YILMAZ, Garnizon Komutanı Albay Şeref ÇAKMAK, Belediye Başkanı Seyit TORUN, Vali Yardımcıları Ömer ADAR, Abdullah DEMİR, Niyazi ERTEN, İl Emniyet Müdürü Hakan KIRMACI, İl Genel Meclis Başkanı Engin TEKİNTAŞ, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Selami AYDIN, İlçe Kaymakamları, Belediye Başkanları, İl Genel Meclis Üyeleri, Muhtarlar ve vatandaşlar katıldı. Ordu Müftülüğü personelinden oluşan mehter takımının gösterisi ile başlayan program, Ordu Başöğretmen Anadolu Lisesi halk oyunları ekibinin gösterisi ve çalışmaların anlatıldığı kısa filmin sunumuyla devam etti.
“Bu Vatanın Emrinde Olmaya Devam Ediyoruz”
Törende konuşan İçişleri Bakanı ŞAHİN, şunları söyledi: “Bizden öncekiler keyif edip gitmediler bu dünyadan. Onlar da bu toprakları sahiplendiler ve bize miras bıraktılar. Bazen insanların, bazı nesillerin şansına zorluklar düşer, dönemin zorlukları düşüncenin zorlukları, çalışmanın zorlukları düşer. Biz her şeye karşı Hakkın emri ile halkın hizmetinde bu vatanın emrinde olmaya devam ediyoruz. Hizmet, çalışmak, bizim sorumluluğumuz bu ülkeye sahip olmak, bu ülkenin varlığını birliğini, dirliğini korumak, bu vatanı ilelebet bu milletin yurdu olarak geleceğe taşımak bizim namus borcumuzdur. Yaşasın milletimiz, yaşasın ülkemiz, yaşasın bayrağımız. Bu yolda önümüze çıkacak hiçbir şer güç, hiçbir engel bizi yolumuzdan, bizi sevdamızdan, bizi aşkımızdan döndüremez, döndüremeyecek. Zaman bizi eskitemeyecek. Zaman içinde bizim inancımız bizim ideallerimiz bizim hevesimiz, bizim vatan sevgimiz ülke sevdamız çalışma gayretimiz hep birlikte işçisi ile memuru ile köylüsü ile şehirlisi ile güçlenerek devam edecek.”
“KÖYDES İle 35 Bin Köyün Destanı Yazıldı”
Bakan ŞAHİN, Köylerin Altyapılarının Desteklenmesi Projesi (KÖYDES) ile 35 bin köyün destanının yaşandığını da belirterek, "Anadolu’nun 35 bin köyünde topyekün uygulanan bu projeyle artık köylerimizin altyapı hizmetlerine verilen özel destekle köyümüzün destanı yazılmıştır artık. Cumhuriyet tarihinde köyün destanını yazan projenin adı KÖYDES tir. Artık bir köyün değil, 35 bin köyün destanı yaşanıyor. Köyler şehir standartlarının altyapısına kavuştuğunda, insanın tabiatına uygun, ihtiyaçlarına uygun hale geldikçe bazılarımız bir şekilde köye dönüş yapacaktır. Hepimizin gitmek istediği, kalmak istediği yaşamak istediği bir köyümüz vardır ve bu daha da fazla olacaktır” diye konuştu.
Vali Orhan DÜZGÜN de törende bir konuşma yaparak, ”İl Özel İdaremiz, il genelindeki 480 köye ve bu köylere bağlı 2.560 mahalleye ulaşım, içmesuyu, kanalizasyon gibi altyapı hizmetlerini götürmenin yanında, ilimizde eğitim kalitesinin ve seviyesinin yükselmesi, sağlık hizmetlerinin daha modern ve çağdaş hale gelmesi, halkımızın gelir ve geçimini sağladığı tarımsal üretimin çeşitlendirilmesi, ilimizde turizmin gelişmesi, kültürel mirasımızın korunarak gelecek nesillere taşınması, sporun yaygınlaştırılması gibi geniş bir yelpazede hizmet veren önemli kurulularımızdan birisidir” dedi.
“Halkımızın yaşam standardını yükseltmek, daha mutlu ve müreffeh bir hayat sürdürmelerini sağlamaya yönelik çalışmalar yürüten İl Özel İdaremiz, bu görev ve sorumluluğunun bilinci içerisinde, Ordu’nun 19 ilçesinde, 53 beldesinde, 480 köyünde ve bu köylere bağlı 2.560 mahallesinde yaşayan vatandaşlarımıza doğrudan veya dolaylı olarak hizmet vermektedir” diyen Vali DÜZGÜN, şöyle konuştu:
“KÖYDES bütçesinden en fazla ödenek alan 4’üncü il Ordu”
“10.296 km’lik yol ağı ile Türkiye’nin en uzun ikinci yol ağına sahip olan, diğer illere göre hizmet sunumu yönünden iklimsel ve coğrafi zorlukları bulunan ilimizin, en ücra köşesine hizmet götürmek için yoğun gayret ve çaba sarf eden İl Özel İdaremiz, hizmetlerini başarıyla yürütmeye ve sonuçlandırmaya gayret göstermektedir.
Gerek İl Özel İdaresi, gerekse İçişleri Bakanlığımızın koordinatörlüğünde kaymakamlarımız tarafından yürütülen KÖYDEŞ çalışmaları ile 10 yıl önce Ordu’nun asfalt miktarı 319 km iken, buna yaklaşık 1200 km ilave yol yapılarak bugün köy yollarının asfalt miktarı 1.500 km.nin üzerine yükselmiştir. Son 8 yılda ilimize gönderilen toplam 220 milyon TL’lık KÖYDES ödenekleriyle; Ordu ili, 81 il arasında KÖYDES bütçesinden en fazla ödenek alan 4’üncü il konumundadır.
Köy yollarımızın iyileştirilmesine yönelik Benzeri çalışmalar Sanat yapıları, köylerimizin sağlıklı içme suyuna kavuşturulması ve kanalizasyon gibi alanlarda da başarı ile yürütülmüştür. Köylere yönelik hizmetleri daha etkin ve verimli bir şekilde yürütebilmek için yaklaşık 1 milyon 210 bin liraya mal olan Asfalt Plenti tesisi ile 27 Ekim 2012 tarihinde Sayın Bakanımızın da katılımıyla açılışını yaptığımız ve yaklaşık 2 milyon 850 bin liraya mal olan Konkasör Tesislerinin hizmete girmesiyle birlikte köy yollarımızı daha ekonomik bir şekilde iyileştirme imkanına da sahip olmuş olacağız.”
“OKABİS ve Köy Yerleşik Alan çalışmaları başarıyla tamamlandı”
Konuşmasında, İl Özel İdaresi’nin kurumsal çalışmalarına da değinen Vali DÜZGÜN, “İl Özel İdaremizce, işgücü ve zaman kaybının önlenmesi, iş verimliliğinin artırılması, daha hızlı ve doğru karar verilmesi amacıyla başlatılan Ordu Kırsal Alan Bilgi Sistemi (OKABİS) çalışmaları başarıyla tamamlanmıştır” diyen Vali DÜZGÜN,”OKABİS çalışmaları kapsamında, Ordu’nun kırsal alana ait doğru ve güncel bilgiler derlenmiştir. Bunun yanında, köylerdeki yerleşim yerlerinin dağınık olması nedeniyle oluşan ekonomik kayıp ve zaman kaybını önlemek, yasal birtakım kolaylıklar getirmek, toplu yerleşim birimlerinin oluşturulması amacıyla başlatılan Köy Yerleşik Alan Tespit Çalışmaları, 480 köyün 473’ün de tamamlandı. 7 köy belediye mücavir alanında kalması nedeniyle bir çalışma yapılmadı. İl Özel İdaresi kaynaklarıyla, son 3 yılda yaklaşık maliyeti 4 milyon TL’yi bulan 7 anaokul, yaklaşık maliyeti 25 milyonu TL’yi bulan 12 ilköğretim okulunun yapımı gerçekleştirilmiştir. Ayrıca, 2012 yılı bütçesinden 2 anaokulu ile 3 ilköğretim okulunun da yapımı için yaklaşık 7 milyon 150 bin TL ödenek ayrılmıştır. Ayrıca, Ordu’da çeşitli nedenlerle kapanan ve atıl durumda çürümeye terk edilen okulların ekonomiye kazandırılması çalışmaları kapsamında, son 3 yılda 16 okulun satışı yapılmış ve İl Özel İdaremize yaklaşık 300 bin lira gelir sağlandı” şeklinde konuştu.
“Ordu’da turizmin gelişmesine önemli katkı sağlandı”
İl Özel İdaresi’nce, Ordu’da turizmin gelişmesine yönelik önemli hizmetler ve çalışmalar yürütüldüğünü ifade eden Vali DÜZGÜN, konuşmasını şöyle sürdürdü; ”Ordu’nun giderek artan turizm girişimlerine paralel olarak yatak kapasitesinin arttırılması için mülkiyeti İl Özel İdaresi’ne ait araziler yatırımcıların hizmetine sunuldu.
İl Özel İdaresi’ne ait eski Yakamoz tesislerinin bulunduğu liman mevkiindeki arazi, Boztepe’deki 10.590 m2’lik arazi ve Çambaşı Yaylası’ndaki 15 bin 605 m2’lik araziye turistik tesis yapılmak üzere irtifak hakkı sözleşmesi imzalandı. Ordu İl Özel İdaresince, Ordu il merkezine 15 km. mesafede olan özellikle son yıllarda ön plana çıkan ve yaz aylarında halkın rağbet gösterdiği mesire yerlerinden birisi olan Yoroz Kent Ormanının yolunun asfalt hale getirildi ve içme suyu temin edildi.Doğal güzelliği ve bakir yapısıyla Ordu’nun en gözde turizm mekanlarından birisi olan Gölköy İlçe sınırlarında bulunan ve Ordu şehir merkezine 74 km, Gölköy’e 16 km uzaklıkta bulunan Ulugöl Tabiat Parkı’na ulaşımın sağlandığı 7.9 km’lik yol, Bitümlü Sıcak Karışım (BSK) asfalt hale getirildi. Karadeniz Turizm Master Planı çerçevesinde, Kültür ve Turizm Bakanlığından sağlanan ödenekle Kabadüz ilçesi Çambaşı Yaylası ile Mesudiye İlçesi Beyağaç köyü arasında 14,5 km uzunluğundaki yayla yolu asfalt hale getirildi.”
“Tarımsal ve hayvansal üretime destek verildi”
Ordu’da tarımın çeşitlendirilmesi ve hayvansal ürünlerin değerlendirilmesi için İl Özel İdaresi’nin destekte bulunduğunu kaydeden Vali DÜZGÜN, “110 bin kayıtlı çiftçisi ile ülkemizin en çok kayıtlı çiftçiye sahip ili olan Ordu’da başta kivi, Ordu Hurması, kesme çiçekçilik konularında olmak üzere tarımsal ve hayvansal üretimin artırılması, çeşitlendirilmesi ve modern tekniklerin kullanılmasını sağlamak maksadıyla İl Özel İdaremizce önemli katkıda bulunulmaktadır.İl Özel İdaremizin sağladığı kaynaklarla, Türkiye’de en fazla bal üretimi yapılan Ordu’da arı ürünlerinin çeşitliliğinin artırılması, arıcılarımıza ek gelir kaynağı oluşturulması amacıyla bir proje hazırlanmış ve 4 yıl sürecek proje kapsamında 300 arıcıya toplamda 6.000 adet polen toplama tuzağı dağıtımı sağlanacak. İl Özel İdaremizce, Ordu’ya özgü el sanatları, madenler, gıda, tarımsal ve hayvansal ürünlerin sahiplenilmesi ve markalaştırılması için 33 ürünün Coğrafi İşaret Tescili çalışmaları başlatıldı. Yine Ordu’da amatör sporun geliştirilmesi ve spor sahalarının modern hale getirilmesi amacıyla İl Özel İdaresi bütçesinden önemli katkı sağlanmaktadır” diye konuştu.
Halkın yaşam kalitesini artırmaya yönelik birçok hizmetin KÖYDEŞ ve İl Özel İdaremiz kaynaklarıyla yapıldığını belirten Vali Orhan DÜZGÜN, Bu hizmetlerin gerçekleşmesinde, karar aşamasından uygulama aşamasına kadar geçen sürede, başta İl Genel Meclisi ve İl Özel İdaresi çalışanlarının, ilçe kaymakamlarının büyük emek ve gayretleri olduğunu söyleyerek, bu emek ve gayretlerinden dolayı İl Genel Meclisi ve İl Özel İdaresi çalışanlarına teşekkürlerini sundu.
“201 Eser 74 milyon TL’ye mal oldu”
“Son 5 yıl içerisinde yapımı tamamlanan ancak açılışı gerçekleştirilmeyen pek çok yatırımın toplu açılışını gerçekleştirmek için burada bulunuyoruz” diyerek konuşmasına başlayan İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Selami AYDIN, açılışı yapılacak yatırımlarla ilgili bilgi verdi.
Selami AYDIN, ”Bu açılış kapsamında bulunan ve 74 milyon TL’ye mal olan 201 eserin; 52 adedi İl Özel İdaresi kaynaklarıyla yapılmış olup, geri kalan 149 adedi ise Kaymakamlarımızın öncülüğünde, Özel İdaresi koordinasyonunda, proje ve kontrol desteği ile KÖYDES Projesi kapsamında gerçekleştirilmiş yatırımlardan oluşmaktadır. KÖYDES Projesinin de getirdiği ivmeyle son 8-10 yılda ilimiz kırsalındaki asfalt yol uzunluğu 4 kat artarak, 319 km’den 1.480 km çıkmıştır.
Bugün açılışını gerçekleştireceğimiz yatırımları kabaca sınıflarsak bunlar, 5'i bina ve tesis inşaatı, 149'u yol ve ulaşım sektörü hizmeti, 45’i su ve atık su sektörü hizmetleri, 2’si de diğer projelerden oluşmaktadır. Bugün açılışı yapılacak yol projeleri kapsamında; 307 km stabilize, 461,4 km 1.kat, 77,5 km 2. Kat asfalt, 41 km tesviye ve 33 km beton yol, 7 köprü, 23 menfez ve 752 m³ taş duvar ilimize kazandırılmıştır. Yapılan alımlarla 6 adet greyder, 6 adet yükleyici ve 22 adet kamyon, ilimizin her bir köyüne hizmet edecek şekilde konuşlandırılmıştır” dedi.
Genel Sekreter AYDIN, ”İçme suyu sektöründe tamamlanan 38 proje toplam 152 yerleşim yerinde yaşayan 17.711 hemşerimiz, sağlıklı ve yeterli içme suyuna kavuşturulmuştur. Bu çalışmalar kapsamında yaklaşık 100.000 mboru döşenmiştir. Tamamlanan 7 kanalizasyon projesi ile yaklaşık 40.000 m kanalizasyon borusu döşenerek, kırsal alanda yaşayan hemşerilerimizin atık su sorunları çözülmeye çalışılmıştır” diyerek sözlerini tamamladı.
Bakan ŞAHİN ve beraberindekiler daha sonra İl Özel İdaresi tarafından yapımı tamamlanan 201 projenin toplu açılış töreni için hazırlanan kurdeleyi kesti.
İl Genel Meclis Üyelerine Seslendi
İçişleri Bakanı idris Naim ŞAHİN, Vali Orhan DÜZGÜN ve diğer protokol üyeleri İl Genel Meclisi Yeni Hizmet Binasını gezdi ardından İl Genel Meclis Salonunda meclis üyelerine hitaben bir konuşma yaptı. Bakan ŞAHİN, yeni yasa tasarısında yer alan İl Özel İdareler, Meclis Başkanı ve meclis üyelerinin, Köy ve mahalle muhtarlarının özlük hakları ile ilgili çalışmaların bir noktaya geldiğini söyleyerek, Büyükşehir ile Belediye Meclis üyelerinin özlük haklarının da gündeme geldiğini ifade etti. Bakan ŞAHİN,” gündemimizde, Yeni köy kanunu çalışmamız var. İlimizde pek olmayan Türkiye’de özellikle terörün yoğun olduğu bölgelerimizde 50 bine yakın köy korucularının özlük ve sosyal hakları ile ilgili çalışmalar var. Bu çalışmaların hepsi birbirine uyumlu, birbirine bağlı olarak düzenlenecek” dedi.
Daha sonra, ŞAHİN’e İl Genel Meclisi adına, İl Genel Meclisi Başkanı Engin TEKİNTAŞ tarafından İl Özel İdaresinin yaptığı tüm yatırımlar, çalışmalar, projeler ve programlarla ilgili sunduğu katkılar nedeniyle bir plaket takdim edildi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.