Tarihi Kilise Artık Müze

Tarihi Kilise Artık Müze

Tarihi Taşbaşı Kilisesi, 10 Nisan 2000 tarihinden bu yana Ordu Üniversitesi Rektörlüğünce Kültür Merkezi (Çok Amaçlı Salon) olarak kullanılmakta iken, Maliye Bakanlığı Milli Emlak Genel Müdürlüğünün 07.02.2013 tarih ve 4775 sayılı tahsis kararıyla, Ordu A

 

Vali Orhan DÜZGÜN, Kültür ve Turizm Bakanlığının desteğiyle Ordu Valiliğince Sokak Sağlıklaştırması çalışmaları yürütülen Menekşe Sokak ve Sıtkı Can Caddesi’nde bulunan ve müzeye dönüştürülecek tarihi Taşbaşı Kültür Merkezi’nde incelemelerde bulundu.

 

Tarihi Kilise Artık Müze

 

 

İnceleme gezisinde Vali Orhan DÜZGÜN’e, Vali Yardımcısı Yemen BAYRAK, İl Kültür ve Turizm Müdürü Erkan GÜLDEREN, İl Kültür ve Turizm Müdür Yardımcısı Sevim GÜRDAL, İl Özel İdaresi Genel Sekreter Yardımcısı Eyüp ELMAS, Mimar Emin ÖZTÜRK, yüklenici firma yetkilisi Mimar Adnan SEÇKİN eşlik etti.

 

Vali Orhan DÜZGÜN, 1853 yılında inşa edilen, 1937-1977 yılları arasında 40 yıl hapishane olarak kullanılan, kentsel sit alanı içerisinde yer alan ve tamamı kesme taştan yapılmış olan Taşbaşı Kültür Merkezi’nin tüm bölümlerini gezerek yüklenici firma yetkilisi Mimar Adnan SEÇKİN’den bilgi aldı.

 

 

“Menekşe Sokak ve Sıtkıcan Caddesi, Yaşayan Sokak Haline Dönüşecek”

 

Vali Orhan DÜZGÜN, tarihi Taşbaşı Kültür Merkezi’nde yaptığı inceleme gezisinin ardından yaptığı açıklamada, Ordu’nun kültür varlıklarını ortaya çıkarmak adına Menekşe Sokak ve Sıtkıcan caddesinde pek çok tescilli mimarlık örneğine sahip evin restore edildiğini söyleyerek, Menekşe Sokak ve Sıtkıcan caddesinin sadece konut olarak kullanılmasının ötesinde kültür evi, sanat evi, hediyelik eşya mağazaları, kafeterya gibi değişik amaçlarla herkesin gerektiğinde girip çıkabildiği yaşayan binalar haline getirileceğini ifade etti.

 

 

“Orjinal Taş Doku Ortaya Çıkarılacak”

 

“Bu sokağı daha da yaşanabilir hale getirmek için, zamanında kilise, sonra cezaevi, daha sonra da Ordu Üniversitesi’nin bir süre Kültür Merkezi olarak kullandığı binayı müze haline dönüştürmek için çalışmalara başladık” diyen Vali Orhan DÜZGÜN, ”Bu restorasyon projesi ile ilgili de mimarlarımız çalışmalarına başladılar. Bu kapsamda öncelikle kilisenin daha önceki restorasyonu sırasında yapılan sıvalar kaldırılacak orijinal taş dokusu ortaya çıkarılacak. Rölöve, restitüsyon çalışmaları sırasında ihtiyaç olabilecek olan bazı düzenlemeler orijinaline en uygun bir şekilde yeniden tasarlanacak” şeklinde konuştu.

 

 

“Hangi Tür Müze Olacağı Proje Çalışmaları Sırasında Belli olacak”

 

Kültür Varlıkları Koruma Kurulunun izni dahilinde Taşbaşı Kültür Merkezi’ne bir müze fonksiyonu verileceğini anlatan Vali DÜZGÜN, müzenin hangi tür müze olacağı konusunda ise kararın proje çalışmaları sırasında verileceğini belirtti.

 

Vali Orhan DÜZGÜN, ”Şu anda öne çıkan fikir, Kent Tarihi Müzesi yada Arkeoloji Müzesi olması yönünde. Burada küçük bir kafeterya da oluşturarak binanın orijinaline zarar vermeyecek şekilde arka tarafta bulunan mekanlardan faydalanarak gelen ziyaretçilerin bahçesinde çay, kahve içebilecekleri bir ortam sağlamayı düşünüyoruz. Mimarlık bürosu uzmanlarımız bu konuda çalışmalarını yürütüyorlar” diyerek sözlerini tamamladı.

 

 

Tarihi Taşbaşı Kilisesi, 10 Nisan 2000 tarihinden bu yana Ordu Üniversitesi Rektörlüğünce Kültür Merkezi (Çok Amaçlı Salon) olarak kullanılmakta iken, Maliye Bakanlığı Milli Emlak Genel Müdürlüğünün 07.02.2013 tarih ve 4775 sayılı tahsis kararıyla, Ordu Arkeoloji Müzesi olarak kullanılmak üzere Kültür ve Turizm Bakanlığı (Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü) adına tahsisi yapıldı.

 

“Yüklenici Firma 90 Günde Teslim Edecek”

 

12 Nisan 2013 günü yapılan rölöve, restitüsyon, restorasyon proje ihalesi sonucu ihaleyi alan firma ile 22 Nisan 2013 tarihinde sözleşme imzalandı. Projenin yapımının 90 gün içinde tamamlanması hedefleniyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.