TÜRKİYEDE MUHASEBE MESLEĞİ VE SORUNLARI TARTIŞILDI
Her yıl 1-7 Mart tarihleri arasında kutlanan muhasebeciler haftası etkinliği kapsamında, Ünye İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanlığı tarafından düzenlenen Türkiyede Muhasebe Mesleği ve Sorunları konulu konferans çok sayıda SMMM, akademik person
“TÜRKİYE’DE
MUHASEBE MESLEĞİ VE SORUNLARI” TARTIŞILDI
Her yıl 1-7 Mart tarihleri arasında kutlanan muhasebeciler haftası etkinliği kapsamında, Ünye İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanlığı tarafından düzenlenen “Türkiye’de Muhasebe Mesleği ve Sorunları” konulu konferans çok sayıda SMMM, akademik personel ve öğrencilerin katılımıyla gerçekleşti. Konferans da Ordu Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavirler Odası Başkanı Ertuğrul Yüksel ve Ordu Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavirler Odası Başkanı Genel Sekreteri Bahadır Baş ve Ordu SMMM odası Eğitim Komisyonu Başkanı ve Ünye İİBF öğretim üyesi Yrd. Doç.Dr. Nedim DİKMEN konuşmacı olarak katıldı.
Konferansta Muhasebecilik, Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavirlik (SMMM) ve Yeminli Mali Müşavirlik (YMM) mesleğinin tanıtımı Mesleğe giriş ve mesleğin bugünkü sorunları tartışıldı.
Konferansın açılış konuşmasını yapan Ordu SMMM Odası Başkanı Ertuğrul Yüksel muhasebe mesleğinin tarihsel süreç içerisindeki gelişimine değinerek, “Özellikle Türkiye’de muhasebe mesleği yasasının çok geç çıktığını söyledi. İngiltere’de 1879’da, Hindistan’da 1950’de, Yunanistan’da 1949’da, Nijerya’da 1951’de çıkan mesleğin yasasının Türkiye’de 1990’ da çıkmasını, benzer şekilde Matbaacılığın icat edilmesinden uzun süre sonra Osmanlıya gelmesine benzetti. Bu konuda geç kalınmış olmakla birlikte muhasebe mesleği yasası yeni çıkmış olsa da 1990’dan 2014’e 24 yılda çok büyük aşamalar kaydetti. Muhasebe ve Mali Müşavirlik mesleğinin gelecekte daha saygın ve popüler bir meslek olacağını, çok daha önemli noktalara taşınacağını ve geleceğin meslekleri arasında yerini alacağını ifade etti.
Ordu SMMM odası Genel Sekreteri Bahadır Baş ise konuşmasında “Öğrencilere geleceğin muhasebecileri sizlersiniz.” Dedi. Genel Sekreter Baş, “SMMM ve YMM olmanın şartlarını, mesleğe ilk adımın nasıl atılacağını açıkladı. Muhasebecilikte en önemli şart Ünye İktisadi İdari Bilimler Fakültesi’nden mezun olmaktır. Artık 2 yıllık yüksekokul mezunları ve lise mezunları muhasebecilik Mali Müşavirlik mesleğine girememekte ve ara elaman olarak çalışmaktadır. Yani Mali Müşavir olmanın birinci şartı 2007 yılından itibaren 4 yıllık fakülte mezunu olmaktır. Sizler bu ön şartı yerine getirdiniz. Dolayısıyla çok farklı yerdesiniz. Muhasebe mesleği gelecekte dünya muhasebe standartları, uluslararası muhasebe standartları ve denetim standartlarıyla beraber geleceğin en önemli en etkin mesleklerinden biri olacak. Sizler de sorgulayan araştıran analitik düşünen insanlar olarak bu birikimi kültürü bu eğitim kurumlarından almalısınız. Dolayısıyla mesleğe bir an önce adım atmanızda katılmanızda fayda vardır. Özellikle yaz tatillerinde muhasebe bürolarında staj yaparak bilgilerinizi pekiştiriniz, okulda gördüğünüz teori ile pratik arasındaki uyumsuzluğu gidermelisiniz.” Dedi.
Ordu SMMM Odası Eğitim Komisyonu Başkanı Yrd. Doç.Dr. Nedim DİKMEN ise, Muhasebe ahlakı ve etik ilkler konusunda açıklamalarda bulundu. Etik ilkelerin her meslek için geçerli olmasına rağmen muhasebeciler için daha da önemli olduğunu, bu ilkelerin bireysel ve toplumsal sorumluluk açısından gerekli olduğunu. Muhasebe mesleğinin kısaca parayla ilişkili olduğunu, konu para olunca bu hesabında doğru yapılması gerektiğini, Eğer bu hesap doğru yapılmıyorsa, bir takım hile ve yöntemlere başvuruluyorsa burada meslek ahlakı ve etik sorununun ortaya çıkacağını belirtti. Etik ilkelerin ahlaki değerlerden daha önde, akıl ve felsefeye dayandığını ve evrensel olduğunu, bu konuda TÜRMOB tarafından 2001 yılında çıkarılmış mecburi bir meslek kararı ve 2007 yılında çıkarılmış Etik ilkelere ait 24 maddelik bir yönetmelik olduğunu. Bu yönetmelikte belirtilen ilkelere SMMM ve YMM belgesi alan her muhasebecinin bağlı kalacağına ilişkin bir taahhütname imzaladığını ancak bundan sonra çalışma ruhsatı alabildiğini, bu anlamda TÜRMOB’un üyelerine Mesleki etik ilkelerini zorunlu kılan tek ve ilk kuruluş olduğunu ifade etti. Dikmen konuşmasında, “Çamurun içinde temizlik yapılır mı? sorusunu sordu ve cevapladı. Evet yapılır… herkes kendi üzerine su dökerse, gün gelir yanınızdakiler çamurlu gezmekten utanır hale gelir” diyerek etik ilkelerin önemini vurguladı.
Konferansın ardından Ordu Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavirler Odası Başkanı Ertuğrul Yüksel’e, Ordu Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavirler Odası Genel Sekreteri Bahadır Baş ve Yrd.Doç.Dr.Nedim DİKMEN’e Teşekkür Belgesini sırayla Fakülte Dekan Yardımcısı Yrd.Doç.Dr.Sema YİĞİT, Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Bölüm Başkanı Doç.Dr.Gürol ÖZCÜRE ve Ordu SMMM Odası Saymanı Haluk Civanbay tarafından takdim edildi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.