Youtube davasında taraflar masaya oturuyor
Abantta yapılacak toplantıda, taraflar masaya oturacak, site kapatma sorununa çözüm arayacak.
18-19 Haziran"da Abant"ta, turk.internet.com ve Ankara Barosu işbirliği ile gerçekleştirilecek olan toplantıda, konunun tarafları masaya oturarak site kapatma sorununu enine boyuna inceleyip çözüm bulmaya çalışacak.
Toplantıya Adalet Bakanlığı, Yargıtay ve Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı yetkilileri ile hakim ve savcılar, sivil toplum örgütü temsilcileri ve özel kuruluş temsilcileri de çağırıldı.
Abant toplantısında, YouTube"la doruğa çıkan internet sitelerini karartmaya karşı özetle şu konular masaya yatırılacak:
ISS ve yer sağlayıcılarının site bloklama yerine adres bloklama (yani site yerine sayfa bloklama) yapması lazım.
Site erişime kapatma kararları, ihtisas mahkemeleri ya da Adalet Bakanlığı"nın görevlendireceği mahkemeler tarafindan verilmesi gerekir. Çünkü mahkeme mahkeme dolaşıp, birinden alamadığı kararı, diğerinden alabilenler oluyor.
MÜYAP"ın kapatma girişimleriyle başlayan ve yerleşen durumda, 5651 sayılı kanun dışında kapatılan sitelerin, cevap hakkı bulunmuyor. Bunun hukuki ifadesi sitelerin kendilerini teşkil etmelerine imkan verilmiyor. Yani siteye ulaşılıp, sakıncalı içeriğin çıkarılması ya da savunma istenmeksizin, doğrudan kapatma kararı veriliyor.
Site kapatma Ultimo Ratio yani hukuk dilinde son çare olması gerekirken, alışkanlıkla hemen uygulanıyor.
Ankara Barosu Bilgi İşlem Merkezi Başkanı Avukat Özgür Eralp konuyla ilgili Ankara Barosu olarak, hem hukuk hem de internet dünyasının arayüzünde bu konuyu, uygulayıcıları ile birlikte irdeleyecek, varsa çözüm önerileri oluşturmaya çalışacağız dedi.
turk.internet.com kurucusu Füsun Sarp Nebil ise, sitelerin erişime kapatılmasının 2005 yılındaki MÜYAP kapatmaları sonrası başladığına dikkati çekti. Müzik Yapıcıları Meslek Birliği"nin (MÜYAP) korsanla mücadele amacıyla, MP3 dosyalarını indirilebildiği siteleri kapattırma yoluna gittiğini hatırlatan Nebil, Erişimi engellenen sitelerin söz hakkı yani savunma şansı olamayabiliyor.
Ya da sorunlu sayfa yerine sitenin tamamının kapatılması gündeme geliyor. Bunların tartışılması ve sitelere söz hakkı tanınması lazım. Bu çalıştayın konuyu tartışmaya açacağını sanıyoruz dedi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.