Yüksel:49 ilde asgari geçim indirimi
Ordu Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası Başkanı Ertuğrul Yüksel Teşvik Yasasının Uygulandığı 49 İlde Asgari Geçim İndirimi (Vergi İadesi- Fiş Parası) Sıkıntısı Gideriliğini söyledi.
Ordu Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası Başkanı Ertuğrul Yüksel Teşvik Yasasının Uygulandığı 49 İlde Asgari Geçim İndirimi (Vergi İadesi- Fiş Parası) Sıkıntısı Gideriliğini söyledi.
Yüksel açıklamasının devamında:
04 Haziran Çarşamba günü TBMM kabul edilen ve 06.06.2008 tarih 26898 sayılı resmi gazete ile yayınlanan 5766 Sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanunda ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun ile pek çok tartışmalı konuyu içeren düzenleme yapıldı.
Tartışmalı konulardan biride halk arasında fiş parası veya vergi iadesi olarak bilinen ve teşvik uygulanan illerde işçilere ödenmeyen asgari geçim indirimi konusu idi. Yapılan düzenleme ile teşvikli illerde çalışanların alması gereken asgari geçim indirimi (yani fiş parası) almamasına yol açan kanunî düzenlemedeki sorunlar giderildi.
Asgari geçim indirimi uygulaması doğrudan çalışana, 5084 sayılı kanunla sağlanan terkin uygulaması da doğrudan işverene fayda sağlayan bir uygulama olarak yürürlüğe girmişti.
Bu nedenle teşvikli bölgelerde bulunan işyerlerinde ücretlerin vergilemesinde öncelik asgari geçim indirimine verilirse, işverenin teşvik kapsamında elde edeceği avantaj azalıyor, hatta bazı durumlarda tamamen ortadan kalkıyordu.
Öncelik Teşvik Kanununa verilirse çalışanlar asgari geçim indiriminden faydalanamıyordu. Yani ayda 45 ile 60 YTL'lik 'vergi iade-fiş parası' alamıyorlardı. Bu problem, 06.06.2008 tarih 26898 sayılı resmi gazete ile yayınlanan 5766 Sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanunda ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanununda yapılan düzenleme ile ortadan kaldırıldı.
Çıkartılan yasanın 8.Maddesinden sonra gelen Geçici Madde 73 aşağıdaki gibidir.
GEÇİCİ MADDE 73- (1) 29/1/2004 tarihli ve 5084 sayılı Yatırımların ve İstihdamın Teşviki ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanunun 3 üncü maddesi kapsamında gelir vergisi stopajı teşviki uygulanan ücretlerin vergilendirilmesinde, öncelikle Kanunun 32 nci maddesinde yer alan asgari geçim indirimi dikkate alınır
Geçici 73 Maddesi ile Gelir Vergisi Kanunu'na eklenen bir madde ile Teşvik Kanunu kapsamında Gelir Vergisi stopajı teşviki uygulanan ücretlerin vergilendirilmesinde, öncelikle asgari geçim indiriminin dikkate alınması hükme bağlandı.
Buna göre, teşvik kapsamında bulunan illerde çalışan ücretlilerin vergilendirilmesinde önce asgari geçim indirimi uygulanacak sonra kalan tutara 5084 sayılı kanun hükümlerine göre terkin işlemi yapılacaktır" dedi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.