Doç. Dr. Birol ERTAN
KKTC'de siyaset yeniden ısınacak gibi
Yavru Vatanda Anamuhalefet Partisi UBP
Kurultay ile Yeni Liderini Seçti
Yrd. Doç. Dr. Birol Ertan
UBP 17. Olağan Büyük Kurultayı 29 kasım 2008 tarihinde akşam üzerine doğru sona erdi ve bu demokratik yarışta eski Başkan Derviş Eroğlu 740 , kurultaya UBP Genel Başkanı olarak giren Ertuğruloğlu da 448 delege oyu aldılar. Bu sonuçlarla, yavru vatan anamuhalefet partisi olan UBP yeni Genel Başkanı Derviş Eroğlu, yaklaşık 300 oy gibi azımsanmayacak bir delege oyu farkıyla partisinin kurultayından zaferle çıktı. Bu durumda eskiş Genel Başkan Eroğlu, oyların yaklaşık üçte ikisini, Kurultaya Genel Başkan olarak giren Tahsin Ertuğruloğlu da oyların yaklaşık üçte birin alabildi. Anamuhalefet partisi UBP, demokratik Kurultay yarışı ile KKTC demokrasisine katkıda bulundu.
KKTC"de yıllarca iktidar partisi koltuğunda siyasal karar alma mekanizmalarında söz sahibi olmuş UBP siyasetçileri, son seçimlerde muhalefete düşmenin ezikliği içinde ayakta durmaya gayret gösterdiler. Bunu başarıyla gerçekleştiren UBP; ekonomik kriz atmosferi, yönetim beceriksizlikleri, CTP iktidarının yorgunluğu, Annan Planı sonrası halkın büyük kesiminin AB ve iktidarın büyük ortağı CTP tarafından verilen sözlerin tutulmamasına gösterdiği tepki gibi nedenlerin etkisiyle yeniden iktidar alternatifi durumuna yükseldi. Bu, şaşılacak bir gelişme değildi.
Bu süreçte UBP"yi yeniden iktidar alternatifi konumuna getiren neden; UBP"nin kendi becerisi, örgütlenme yeteneği, muhalefet etmedeki başarısı olmadı. Özellikle ülkenin içinde bulunduğu ekonomik kriz atmosferinde, diğer muhalefet partileri olan Serdar Denktaş liderlindeki Demokrat Parti"nin kendisini Meclis dışına iterek siyasetten adeta dışlaması ve eski sosyal demokrat çizgiden marjinal sol bir harekete dönüşen Toplumcu Demokrasi Partisi"nin de bir türlü marjinal söylemler ve konumdan kurtulamaması nedeniyle UBP, tek iktidar alternatif durumuna geldi.
Son iki dönemde yapılmış olan seçimlerdeki başarısızlık ve Cumhurbaşkanlığı seçimindeki hezimetin ardından partisindeki aktif siyasete ve liderliğe veda eden Derviş Eroğlu, köşesine çekilerek ismini biraz dinlendirdikten ve eski başarısızlıklarını unutturduktan sonra, yeniden sahneye çıkmayı planladı. Gelişmeler, Eroğlu"nun Kıbrıs Türk siyasetini çok iyi okuduğunu ortaya çıkardı.
Kurultay sürecini aşan yavru vatan anamuhalefet partisi UBP, şimdi yeni bir sınava hazırlanıyor. Bu sınav, UBP"yi bekleyen değişim ve atılım ihtiyacıdır. UBP"de başta vizyon ihtiyacı ve dünyadaki hızlı değişime uygun politikalar konusunda olmak üzere, parti vitrininde gençleşme ve yenilenme, gençliğe ve kadınlara yönelik yeni açılımlar ve ekonomide sektörel konularda köklü değişimlere duyulan ihtiyaç, UBP lideri Eroğlu"nun işinin sanıldığı kadar kolay olmayacağını ortaya koymaktadır.
Yavru vatanın yeni anamuhalefet lideri Derviş Eroğlu, eski siyaset anlayışı ve kaynak dağıtımına dayalı ganimet sistemi yöntemleriyle, dünyadaki ve ülkedeki değişimi görmezden gelerek liderlik yapılamayacağını öğrenmiş olmalıdır. Bu konularda en ufak bir geri duruş, Eroğlu"nu ilk seçimlerde başarısızlığa sürükler ki, bu durumda Eroğlu"nun siyasi hayatı geri dönülmez ölçüde büyük yara alacaktır. Kurultay başarısını seçim başarısı ile taçlandıramayan Eroğlu, siyasi hayata veda etmek durumunda kalabilir.
UBP lideri Eroğlu için asıl sınav, halkın rol aldığı seçim sandığında aynı başarıyı göstermektir. UBP"nin 22 yıllık deyimli Genel Başkanı, 17. Kurultaydan delege oylarının üçte ikisini alarak zaferle çıkarak yeniden UBP Genel Başkanlığı koltuğuna oturan Eroğlu, kurulacak ilk seçim sandıklarında yara alırsa, aktif siyasi hayatını da noktalamış olur.
UBP Kurultayı sonucunda Derviş Eroğlu, bırakmış olduğu koltuğa yeniden oturdu. Ne var ki, Eroğlu"nu yeni bir seçime kadar çok kritik bir görev bekliyor. Bu görev, parti içi bütünlüğü koruyarak tek iktidar alternatifi konumuna gelen UBP"yi iktidara taşımasıdır. Kısacası, yavru vatanda yeniden partisinin genel başkanlık koltuğuna oturan Derviş Eroğlu"nu, anamuhalefet partisi lideri olarak zor bir sınav bekliyor.