Doç. Dr. Birol ERTAN
Yavru Vatanda CTPsiz Hükümet
Eski Başbakan Eroğlu liderliğindeki UBP ile Ankara destekli Dışişleri Bakanı Turgay Avcı liderliğindeki ÖRP Koalisyon Hükümeti Mümkün Olabilir mi ?
Birol Ertan
KKTC"de yakın zamanda yapılacak erken bir seçimden sonra en büyük gündem, kurulacak Hükümetin ülke sorunlarına ilişkin geliştireceği yeni açılımlar ve ekonomik atılım politikaları olacak. Çünkü, Birleşik Federal Kıbrıs"ı savunan Cumhuriyetçi Türk Partisi koalisyon Hükümetleri boyunca özellikle CTP kanadının ve Cumhurbaşkanı"nın açık ya da gizli yürüttüğü politikalarla KKTC"nin güçlenmesi ve tanıtılması yönündeki çalışmalar büyük ölçüde engellendi. Sonuçta da ülkede derin bir ekonomik, siyasal ve toplumsal kriz atmosferi oluştu.
KKTC"nin güçlenmesini istemeyen güçlerin hesabı, olası bir teslimiyetçi çözüme Kıbrıs Türklerinin razı edilmeye çalışılmasıydı. Bunun için koalisyon Hükümetinin CTP kanadının öncülüğünde yaklaşan ekonomik krize yönelik önlemler görmezden gelindi, inşaat sektörü çökertildi, tarım sektörü ihmal edildi. Orams davasının başarısızlığa uğramasına göz yumuldu ve çanak tutuldu. Rumlarla yürütülen gizli görüşmelerde hiçbir ilerleme sağlanamadığı halde, çok önemli ilerlemeler varmış havası yansıtılmaya çalışıldı.
Kıbrıslı Rumlar, görüşmelerde Anavatan Türkiye"nin garantörlüğünü ve Türk askerini istemediklerini, göçmenlerin tamamının adadan uzaklaştırılması gereğini, tek devlet ve tek egemenlikte ısrarlı olduklarını ve Kıbrıs Cumhuriyeti"nin asla sona erdirilmeyeceğini açık biçimde ifade ettiler. Bu bilgiler dışarıya özellikle sızdırılmadı ki, Kıbrıs Türklerinin Rumların gerçek niyetlerini anlaması engellenmiş olsun.
CTP ve Cumhurbaşkanlığı, el birliği ile Rumlara yamanmaya dönük çözüm girişimlerini destekledi. KKTC güçsüzleştirilmeye çalışıldı. Hakkını verelim, Dışişleri Bakanı Turgay Avcı, elinden geldiğince ve Anavatan Türkiye Hükümetinin desteğiyle KKTC"yi tanıtmak için bazı girişimlerde bulundu. Bu girişimleri engellemek için Ankara"ya Büyükelçi atanması ve İngiltere gibi önemli ülkelere Temsilci atanması Cumhurbaşkanlığınca engellendi. Böyle bir skandal girişim ülkemizin hiçbir döneminde yaşanmamıştı. Bu skandal uygulamada Cumhurbaşkanı"na destek olan DP lideri Serdar Denktaş"ı anlayabilmemiz mümkün değildir.
Özellikle KKTC Ankara Büyükelçisi Tamer Gazioğlu ve KKTC İngiltere Temsilcisi Dilek Yavuz Yanık döneminde Ankara ve İngiltere"de KKTC"nin tanıtılması yönünde önemli başarılar elde edilmiştir. Cumhurbaşkanlığınca yeni atamalar engellenerek KKTC"nin dış dünyada tanıtılması engellenmiş oldu.
KKTC"de bu süreçte yeni bir şans ortaya çıktı ve erken seçim gündeme geldi. Nisan sonunda erken seçim kararı alınacağı anlaşılıyor. Erken bir seçimde UBP"nin birinci, CTP"nin ikinci parti olacağı kesindir. Ankara Hükümeti ve AK Parti destekli ÖRP"nin üçüncü parti olması mümkün. TDP ve DP ise barajı geçme savaşı verecekler. Peki, seçim sonrası ne olur ?
KKTC"de seçim sonrasında UBP"siz ve ÖRP"siz bir Hükümet kurulması olasılığını pek mümkün görmüyorum. UBP, aldığı oy oranı nedeniyle, ÖRP de seçim barajını geçip kilit bir parti olacağı için ve Ankara Hükümetinin talebiyle Hükümete alınacak. Bu nedenle, istesek de istemesek de UBP-ÖRP koalisyon Hükümeti seçeneğine uzak duramayız.
KKTC"de 22 yıl Başbakanlık yapmış olan siyaset kurdu UBP lideri Derviş Eroğlu"nun da Ankara destekli ÖRP"ye yönelik eleştirilerini bir kenara bırakması, bu havayı koklamasından kaynaklanıyor. UBP lideri Derviş Eroğlu"nun kurultay sonrası Ankara temasları yaptığı ve bu konuda da bazı örtülü mesajlar aldığını ya da kısa zaman içinde bunun gerçekleşeceğini sanıyorum.
KKTC"de CTP"siz bir Hükümete doğru gidiliyor. Bu süreçte CTP"nin hızla güç kaybettiğini, UBP"nin birinci parti olduğunu, DP"nin durumunun netlik kazanmadığını, ÖRP"nin koalisyon ortağı olmaya oynadığını, TDP"nin ise CTP"den kaçan oyları kapmaya çalıştığını gözlüyoruz. Seçim sonucunda kesin olan tek şey, KKTC"de CTP"siz bir Hükümetin kurulacak olmasıdır. Şimdiden hayırlı olsun.