ÜÇ GRUP İNSAN

ÜÇ GRUP İNSAN

"Dünya üç grup insandan oluşur.Sonuçları ortaya çıkaran ve yapan küçük bir seçkin grup. Olup biteni seyreden oldukça büyük diğer bir grup.

Ve nelerin olup bittiğini bilmeyen muazzam bir kalabalık. " M. Murray Buttler aynen böyle söylüyor. Liseyi bitirir bitirmez öğrenim için Almanya yollarına düşmüştüm.Deli cesaret derler ya o ben de fazlasıyla vardı.

Istanbul Vatan Caddesinden bindim bir otobüse ver elini Almanya.
Gözümüzde büyüttüğümüz ve hep etkisinde kaldığımız Almanya artık benim için ulaşılmaz bir hayal değil,uzun yıllar yaşayacağım bir Avrupa ülkesi idi.Yaşantımın her dakikası adeta Almanları gözlemlemekle geçiyordu.İkinci dünya savaşından yeni çıkan Almanya bir dünya devi olmuş ve benim vatandaşım bu ülkeye sadece işçi olarak gidebilmek için can atıyordu.
 
Almanya'nın nesi fazla,bizim neyimiz eksikti ki,aramızda bu kadar uçurum oluşmuştu.Hep bu gözle gözlemliyordum Alman halkını.Sokağa bakıyor pek bir şey fark edemiyordum.
Herkes bizim gibi geziyor dolaşıyordu. Hatta eğlence mekanları bizden daha kalabalıktı.
 
Bilhassa gençler içki ve esrarın  esiri olmuş görüntüsü benim merakımı daha da artırmıştı. Ta ki Üniversite Kütüphanesinin müdavimi olana kadar.
Almanya'yı iyi tanıyanlar iyi bilirler ki, Alman gençlerinin belli bir kısmının sol omuzu hep aşağıya düşüktür.

Hani bazen yandan çarklı tabirini kullanırız ya, bu tabir tam onlara uyuyor.
İşte üç grup insan dediğimiz küçük ama seçkin Grup insanın bir ülkeyi nasıl omuzladığı gerçeğini ilk orada farkettim.
Çanta taşıyanlar genelde sol elini kullanır. Onun için içi kitap dolu o çantayı taşımaktan adamlar yandan çarklı yürüyorlar.Üniversitenin kütüphaneleri ve Labaratuvarları  yandan çarklı gençlerle dolu.
 
Bir ülkede olup biteni seyreden ve eğlence peşinde koşan veya neyin olup bittiğini bilmeyen muazzam kalabalık, eğer araştıran ve ülkesi için kafa yoran gruptan çok fazla ise,
vay o ülkenin haline.
Onun için gençlerimize sesleniyorum.
Kütüphaneleri ve Labaratuvarları öksüz bırakmayın.
Araştıran, üreten ve ülkesi için  yandan çarklı olmayı bile göze alan , yani seçkin grup olmaya ne dersiniz?

Önceki ve Sonraki Yazılar