Şair Ali Öztürk
ANKARANIN TAŞINA BAK !
ANKARA"NIN TAŞINA BAK!
Ankara"da 1960"lı yıllarda, illerin yüksek tahsil cemiyetlerine, öğrenci yurdu yapmaları için Ahmetler caddesinde; devlet tarafından belli bir ödeme karşılığında arsalar tahsis edilmişti. Birçok dernek de bu arsalardan alarak buraya öğrenci yurtlarını yapmıştı.
Ordu Yüksek Tahsil Cemiyeti de buradan bir arsa almış, ama o yıllarda yurt yapamadığından Ordulu öğrenciler, derneğin Işıklar Caddesinde kiraladığı, bir binayı yurt olarak kullanıyorlardı.
Ancak, o yıllardaki öğrenci olayları nedeniyle yurtta kalanların sayısı azaldığından dernek, yurt kirasını ödeyemez oldu. Kira borcunu Orduluların yardımı ile ödemeye çalışırken, Ahmetler Caddesindeki arsayı da borca karşılık haciz edilmemesi için, Genel Kurulda alınan bir kararla Ordu İl Özel İdaresine, "öğrenci yurdu" yaptırılması kaydıyla muvazaalı bir şekilde devretti. Daha sonra toplanan yardımlarla yurdun kira borcu ödenip, yurt kapatıldı.
Gerek 12 Eylül Askeri Yönetiminin bütün illere ait öğrenci yurtlarına el koyması, gerekse Özel İdarenin ödenek yetersizliği nedeniyle buraya yurt yapılması imkânı kalmadı.
Bunun üzerine o zamanki Ordu Özel İdaresi de bu arsayı, kat karşılığında müteahhite vererek iki kat ve bir dükkân aldı. Bunları, 1987 yılında kurulan ve temel amaçlarından biri de, yüksek öğrenime devam eden muhtaç öğrencilere burs yardımı yapmak olan Ordulular Kültür ve Kalkınma Vakfına tahsis etti.
Vakıf, bir katı müdür odası, yönetim kurulu toplantı salonu ve lokal olarak kullanırken, dükkan ve restorantı işletmeciye kiraladı. Restorant Ordu yöresel yemekleri ve bilhassa da Pazar günleri Karadeniz pidesi yaparak, daha ziyade Ankara"daki Ordululara hizmet etmektedir.
Kiradan elde edilen gelirlerse, yönetim giderleri ile vakfın sosyal ve kültürel etkinliklerinde kullanmaktadır.
Şimdi, Ordu İl Genel Meclisi aldığı bir kararla, itilaf devletlerin "Sevr Antlaşmasıyla" sadece Orta Anadolu"yu Osmanlı İmparatorluğuna bırakması gibi, bir tek lokal ve yönetiminin bulunduğu katı vakıfa bırakarak restorantı ve dükkanı satışa çıkarmış.
Söylentilere bakıldığında, restorantın içkili olması, bazı İl Genel Meclisi üyelerini rahatsız ediyormuş.
Zaten sosyal ve kültürel etkinleri pek fazla olmayan Ankara"daki Orduluların bu etkinlerini geliştirmek isteyen vakfına karşı alınan bu kararın mantığı nedir ki?
Ordulu muhtaç öğrenciler için halktan toplanan paralarla alınan arsanın kazandırdığı binadan, temel amacı öğrencilerimize yardım etmek olan vakfın yararlanmasını engellemek nasıl bir etik düşünce? Kanunen uygun olsa da acaba vicdanen uygun mudur?
Ankara"da Orduluların, yöresel yemeklerini sunan bir restorantlarının bulunması birilerini rahatsız mı ediyor ki?
Ankara"daki Ordulular olarak, Sayın Valimizden ve İl Genel Meclisi üyelerinden bunun yanıtını bekliyoruz.
Satın efendiler satın!
Yalvarsak da aldırmayın(!)
Bir çöp dahi bırakmayın (!)
Tarla sizin, hasat sizin, harman sizin
Karar sizin, hüküm sizin, ferman sizin
Silah sizin, meydan sizin, vicdan sizin (!)!..