Şair Ali Öztürk
UNUTULMAYACAK OLANLAR
Dr. Mustafa Çukuyıldız"ın, Ordu"yu Büyük Yapanlar başlıklı yazısını okudum
Doktor Bey birkaç ismi, başarılarını değerlendirerek Ordu"yu Büyük Yapanlar kategorisine dahil edip yüceltirken, bu kategoriye girmeyi fazlasıyla hak etmiş birçok değerli hemşerimizden bahsetmeyerek; çoğunun aziz hatırlarına kayıtsız kaldığının farkında değil herhalde Ya da Ordu ili hakkında pek fazla bilgisi yok.
Doktor beyin unuttuğu ancak Orduluların,Ordu"yu büyük yapma yolunda ortaya koydukları eserleriyle unutamayacağı kişiler, saymakla bitmez.
Süleyman Felek,
Ordu şehrinin kurucusu ve ilk belediye başkanlarındandır.
Bilal Köyden,
Çıkardığı Güzelordu gazetesi, Ülkemizde basılan ilk köy gazetesidir.
Sıtkı Çebi,
Ordu ili hakkındaki araştırmalarıyla ilgili bir çok kitabı vardır.
Uğur Gürsoy,
OBKT"nın kuruluşunda büyük emeği olan ve ilk oyunlarında başarılı roller üstlenen bir kişidir.
Ayrıca, Kurtuluş Savaşımızda Polatlı Duatepe"de şehit olan 83 askerimizden 21 nin Ordulu olduğunu tespit ederek Orduluların onurlanmasına vesile olmuştur.
Kara Ali (Ali Ataoğlu),
Ordu"nun futboldaki başarılarında büyük katkısı olduğu gibi,1966 yılında Ordusporun kurularak Türkiye 2. Profesyonel Ligine dahil edilmesine de vesile olmuştur.
Ergin Karlıbel,
Ordu"ya hayrına okullar yaptırıp arsa hibe etmiş, turistik oteller yanında tarihi evlerden birini restore ederek turistik mekan haline getirmiştir.
Keçiköylü Tık Tık İbrahim,
Bugün Ordu"nun bir nevi markası sayılan Ordu"nun Dereleri türküsünü ilk söyleyen ve tanınmasına vesile olan bir saz ustasıdır.
Fahri Çelebi,
19 Eylül Meydanında yıkılmış olan tarihi şadırvanın, eski haline uygun bir şekilde inşa edilmesinde gereken parasal kaynağı sağlayarak Ordu"ya, kaybolmuş önemli bir tarihi eserini iade etmiştir.
Mustafa Gürdal, Muhsin Tercan, Kemancı Ziya (Ziya Özova)
Bir çok Ordu türküsünün mimarı durumunda olan kişilerdir.
Osman Turgay,
Yöresel Ordu oyunlarını bir çok gence öğreten bir folklorcu olarak, Ordu kültürüne hizmet etmiştir.
Dursun Ali Akınet (Halk Ozanı),
Yazdığı şiirlerin bir çoğu bestelenmiş olup bunlardan Yolun Sonu Görünüyor ve Halil İbrahim son derece popüler olmuştur.
Ordulu Mustafa ve Ordulu Davut,
İkiside Kırkpınar Başpehlivanlığını kazanmıştır.Ayrıca Ordulu Mustafa, başpehlivanlığı üç kez üst üste kazanarak Altın Kemer sahibi olmuştur.
Ümit Tokcan, Ali Rıza Gündoğdu, Çoşkun Gök, Tuğrul Şan ve Kamil Sönmez gibi THM sanatçıları ile başta Kadir İnanır olmak üzere Ahmet Yenilmez, Mehmet Akif Alakurt ile merhum Ali Üstüntaş ve Ömer Hayam Akçay gibi sinema sanatçılar da Ordu için gurur kaynağı olmuşlardır.
Merhum Temel Uzlu, İbrahim Ömür gibi geçmişte Ordu"nun sanatsal yaşamını katkısı olan hemşerilerimizle merhum Azer Yaran, Vedat Güler ve genç kuşaktan Gökhan Akçiçek gibi şairleri de bu kategoriye dahil etmemek haksızlık olacaktır.
Tabi ki bu arada, Ankara"da Ordusporun temsilciliğini yapan, yüreği Ordu aşkıyla çarpan ve her fırsatta çevresine Ordu"yu sevdirmeye çalışan sevgili Bahadır Karlıbel"i; ayrıca merhum gazetecilerden Rıza Şimşek ve Erol Ataşan"ı da unutmamak gerekir.
Yine de unuttuklarım olabilir. Lütfen beni mazur görsünler.
SEYİT TORUN
Alucra Armutlu Köyü Derneğini ziyaret eden Belediye Başkanı Seyit Torun,
Kültürümüzü yaşatan derneklere sahip çıkalım demiş.
Sayın Torun"un bir köy derneğine gösterdiği bu olumlu yaklaşımı, sayın milletvekilleri ve bakanlarımız, Başkentteki koskoca ilimizin kültürel ve sosyal etkinlerini sürdürmeyi misyon edinmiş vakfına bırakın göstermeyi;binasından kapı dışarı edilmesine bile duyarsız kalmaktadırlar.
Ne diyelebiliriz ki,
Bakalım Mevlam neyler;
Neylerse güzel eyler
O makam, o saltanat
Gün olur kalmaz beyler !