Salih Ziya CÖRÜT

Salih Ziya CÖRÜT

(TMO) TOPRAK MAHSULLERİ OFİSİ VE (FKB) FİSKOBİRLİK BİLMECESİ

(TMO) TOPRAK MAHSULLERİ OFİSİ VE (FKB) FİSKOBİRLİK BİLMECESİ 

      TMO deyince, Topraktan elde edilen, ekip biçilen mahsulleri toplayan, hububat alımı yapan, tahıl ürünlerini depolayan ve bunları içte ve dışta tüketen, değerlendiren kurum olduğu ilk akla gelen şey  !

     Oysa ki fındık,  topraktan elden edilen değil, ağaçtan toplanan bir üründür. Fıstık, Ceviz ve kabil ürünlere benzer, ancak lezzet olarak çikolata sanayiinin vazgeçilmezi ve alternatifsiz tek ham maddesi olan bir kuru yemiş çeşididir.

     Peki Cumhuriyet tarihimizden bu yana 1934 Yılında Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK tarafından kurulan ve “Köylü milletin efendisidir” ifadeleri ile de tarıma verdiği önemle birlikte fındık ürününü dünya markası yapmak suretiyle ihracat gelirimizin % 75"lik bölümüne damga vuran bir ürünün bu denli sahipsiz bırakılması zor başarılacak bir iştir.

     Ancak Atatürk düşmanlığı mı dersiniz, yoksa dışa bağımlı olmanın kendi çıkarlarına hizmet etmesi mi dersiniz,  neye sayarsanız sayın, bu yılki fındık fiyatlarının Cumhuriyet tarihimize kara leke olarak geçeceği aşikardır.Bu durum ben yaptım oldu misali anlayışla insanlarımızı özellikle başka geçim kaynağı bulunmayan ORGİ bölgesine vurulan darbenin en galiz örneğini teşkil etmektedir. 

     Şimdi ORGİ bölgesi insanı, 2007 Yılı fiyat istikrarını sağlayan  eski FKB Yönetim Kurulu Başkanı Yaşar PAMUK"a teşekkür etmelidir. Çünkü geçen yılki fiyat politikası ile Yaşar PAMUK üreticinin lehine hükümetle pazarlığa oturarak  5.00 YTL. Olmasını sağladı.

     Bugünkü yönetim ise, TMO karşısında aciz kalarak basiretli bir politika izleyemedi. Cumhuriyet tarihimizde ilk kez ülkemizde fındık alım fiyatı bir evvelki yılın % 20 altına,  tüccar nezdinde ise, % 50"lik bir gerileme ile 2.5 YTL"ye kadar düştü. Elbette ihtiyaç sahibi üretici istemeyerek de olsa, fındık satmak zorunda bırakıldı.

     Kanaatimce, TMO"nun devreye sokulması, FKB üyelerine oynan siyasi bir oyunun bir parçasıdır. Şüphesiz yıllardır FKB üyesi olan üretici, bu sefer TMO"ya fındık verebilmesi için üye olmak durumunda bırakıldı. Peki soruyorum size ? hangi üretici iki tarafa aidat ödeyerek fındık vermeye çalışacak ? Elbette TMO"ya siyasi parti yandaşları üye olmak suretiyle fındık vereceği için bu yol seçildi ve diğerleri önemsenmedi. Felsefe bu.... Oynanan çirkin bir oyun.... Bu durum böyle olmasa idi, FKB"ye gereken destek verilmek suretiyle fındık alımı eskiden olduğu gibi bu kuruma verilebilirdi. Efendim FKB kötü yönetiliyormuş, bahane bu... hay di sende oradan buna kargalar bile güler. Sanırım bu yöneticiler hiç ekonomi bilmiyor... Şayet bir hata var ise etkin ve yetkin makalar sizin. Pek ala yaptırım gücünüzü kullanabilirsiniz. Mamafih, amaç farklı olunca bu işler böyle oluyor. Bizden olmayan yaşamasın felsefesi.... Nasıl olsa onları korumanın yöntemleri var onlar uygulamaya konulabiliyor. Bugünkü Cumhuriyet Ülkemizdeki özgürlük anlayışları bu.... Bir kesimi koruyup, diğerini yok saymak. 

     Yine mevcut siyasi anlayışın ilk yaptığı icraat, ihale kanununu değiştirmek oldu. Bu sayede yıllarını veren ve karne katsayısı ile iş potansiyelini üst düzeye ulaştıran kurumların iş bitirmeleri yok sayıldı. Bu da gösteriyor ki, 6 yıllık süreçte, 30 – 40 Yıllık geçmişi ile bu ülkeye hizmet eden, ülke kalkınmasına önemli kazanımlar sağlayan hatırı sayılır holding kuruluşlarının yerine yenileri (yandaş olanlar) türeyerek bu kadar kısa bir süreçte ANAP dönemini bile aratır nitelikte kıyımlar yapılmaktadır.

     Fındık üreticilerimizin ve FKB"nin kurtulması dileğiyle... Selam ve Saygılarımla...! 

                                               Salih Ziya CÖRÜT

                                               ORDEF Genel Başkanı  

Önceki ve Sonraki Yazılar